League of Legends League of Legends Haberleri Worlds 2017

Yeni Worlds ve MSI formatı, WildCard takımlarına nasıl etki edecek?

League of Legends sahnesi büyüdükçe Riot Games’in düzenlediği Worlds ve MSI turnuvalarının da evrim geçirdiğine tanıklık ediyoruz. MSI’ın geçmişi çok uzun olmasa da, League of Legends Dünya Şampiyonaları, Sezon 1’den bu yana büyük değişiklikler yaşadı. Son olarak Riot Games, bu iki büyük turnuvanın formatının değiştiğini açıkladı. 

2017 yılı gerçekten de League of Legends dünyası için bir milat olacakmış gibi gözüküyor. Oyuna ve espor sahnesine getirilen büyük değişiklikler hali hazırda tam olarak oturmasa da, sahnenin önünü açacak nitelikte. Bildiğiniz üzere WildCard takımları bu iki turnuvaya katılmak için kendi aralarında bir turnuvada mücadele ediyor ve şampiyon olduktan sonra katılabiliyordu. Riot Games, MSI öncesi IWCI, Worlds öncesi ise IWCQ turnuvaları düzenliyordu. Bakıldığında MSI’ın WildCard takımları için daha çekişmeli bir turnuva olduğunu söyleyebiliriz. Daha az takımın katılımı ile gerçekleşen MSI’da WildCard takımları, dünyanın en iyi takımları ile doğrudan mücadele etme şansı buluyor. Dolayısıyla MSI’ın bu takımlar için tecrübe bakımından daha önemi çok daha fazla.

Öte yandan yeni getirilen değişiklikler ise yukarıda bahsettiğimiz WildCard kavramını ortadan kaldırıyor. Takımlar, artık IWCI ya da IWCQ turnuvalarında mücadele etmeyecek ve doğrudan MSI ve Worlds’e katılım gerçekleştirecek. Turnuvaların grup aşaması öncesine eklenen “Play-in” adlı sistemin aslında kaldırılan IWC turnuvalarından çok büyük bir farkı olmadığını eklemek gerekiyor. Özellikle de MSI öncesi oynanacak Play-in’in IWCI ile hemen hemen aynı olduğunu görüyoruz. BR, CIS, JPN, LAN, LAS, OCE, SEA, ve TR sunucuları dörderli iki gruba ayrılacak ve grubunu kazanan takımlar NA ve LMS şampiyonları ile doğrudan MSI grup aşamasına kalmak için mücadele edecek. Bu eşleşmelerde elenen takımlar ise bir daha birbirleri ile karşılaşacak ve MSI’ya katılan son takım olmak için mücadele edecek.

Bu yeni formatın Worlds özelinde ise IWC takımlarına büyük bir fayda sağlayacağını eklemek gerekiyor. MSI’daki en başarılı IWC takımı doğrudan Worlds’e gitme hakkı kazanırken, sunucusundaki ikinci bir takımın da Worlds’e katılma şansı olacak. Örneğin KMF şampiyonu olan takımın MSI’da gruplarda oynayacağını varsayalım. TBF şampiyonumuz doğrudan Worlds’e gidecekken, ikinci olan takımımız ise Worlds grup maçları öncesi düzenlenen Play-in aşamasında oynayacak. Burada tabii BR, CIS, JPN, LAN, LAS, OCE, SEA, ve TR takımlarının yanı sıra NA, EU, LMS ve LPL liglerinin üçüncü takımları da grup aşamasına kalmak için mücadele edecek.

Geriye dönüp baktığımızda 2016 yılına kadar IWC takımlarının uluslararası bir turnuvada büyük bir başarı gösterebildiğini görmüyoruz. Worlds 2013’te GamingGear.EU sadece formalite maçı olan TSM mücadelesini kazanmış, Worlds 2014’te temsilcimiz Dark Passage grubunda galibiyet alamamış, diğer bir IWC takımı Kabum ise EU LCS şampiyonu Alliance’ı yenerek büyük bir sürpriz yapmıştı. 2015 yılınde ise ilk defa düzenlenen MSI’ya temsilcimiz Beşiktaş e-Spor Kulübü katılmış ve galibiyet alamadan dönmüştü. Öte yandan Worlds 2015’te ise Pain Gaming, A grubunda Flash Wolves ve CLG’ye karşı iki galibiyet almayı başarsa da, Bangkok Titans C grubunu puan alamadan bitirmişti. 2016 yılı ise gerçekten de değişim yılı oldu. MSI’da SuperMassive genel olarak iyi bir turnuva çıkararak sadece CLG’yi yenmesine rağmen herkes tarafından belirli bir saygı kazandı. Worlds 2016’nın yıldızı ise Albus Nox Luna’ydı. Turnuva öncesi antrenman maçı bile oynamayan ekip, A grubunu ikinci sırada bitirerek çeyrek finale yükselmeyi başardı. ANX’in özellikle oynadığı oyun tarzı ve kararlılığı, turnuvaya katılan her takım tarafından beğeni ile karşılandı.

Peki yeni format IWC ekiplerini nasıl etkileyecek, neler katacak? Yukarıda da belirttiğimiz üzere MSI özelinde çok büyük bir farklılık yaşanmayacak. Takımlar yine IWCI gibi bir turnuva oynayacak. Fakat tabii grup aşamasına kalan sunucuların doğrudan Worlds’e katılacak oluşu büyük bir değişiklik. Daha önceki yıllarda takımların doğrudan Worlds’e katılması için MSI’da ilk 4’e kalması gerekiyordu.

Kağıt üzerindeki değişiklikler bir yana, bu yeni formatın bir de sunucuların mentalitesine doğrudan etkisi de bulunuyor. Düşünüldüğünde MSI ve Worlds’ün ayrı iki turnuva, IWCI ve IWCQ’nun ayrı iki turnuva olduğunu fark edebilirsiniz. Bu, dünyanın geri kalanının IWC sunucularına karşı bakış açısını çok net bir şekilde açıklıyor. Bundan 3 yıl önce IWC sunucularının performansı yerlerde olmasına rağmen, çok değil daha birkaç ay önce bir IWC ekibinin Worlds’de grup aşamasında dünyanın en iyi takımı olarak gösterilen ROX’u yendiğini, NA LCS’in en iyi takımlarından birisi olan CLG’yi ise darmadağın ettiğini izledik. Sadece bu bile, artık IWC takımlarının daha ciddiye alınmasının gerektiğini açık bir şekilde gösteriyor.

Burada takımlar için daha önemli bir olgu bulunuyor: Saygı. IWC takımları artık ana uluslararası turnuvaya katılmak adına dışlanmış bir şekilde ayrı bir turnuva oynamak zorunda olmayacak. Takımlar direkt olarak ana etkinliğin birer parçası olacak. Bakış açısını kırmak zor olsa da, çok daha hızlı bir şekilde bu süreç ilerleyecek. Saygı konusu ise çok daha önemli bir noktada. SuperMassive’in eski koçu Hatchy, takımın MSI 2016’daki performansından sonra EU LCS takımlarından scrim teklifi gelmeye başladığını belirtmişti. Takımların bu turnuvalardaki performansı artık çok daha etkin bir şekilde değerlendiriliyor ve takımlara geri dönüyor.

Bu yıl LMS, Worlds’e üçüncü bir takım gönderme hakkını kazandı. Sunucunun yıllardır uluslararası turnuvalarda gösterdiği başarı, sonunda Riot Games tarafından ödüllendirildi. IWC sunucularının doğrudan Worlds bileti alması ise yakın gelecekte olma ihtimali yüksek şeylerden birisi. Ekonomik ve yapı olarak diğer sunuculara hızlı bir şekilde yaklaşan IWC sunucuları, özellikle de son aylarda çok daha fazla takip ediliyor. Türkiye özelinde ise işlerin çok daha hızlı bir şekilde gideceğini ön görmek mümkün. Futbol kulüplerinin sektöre adım atması bilinirlik açısından eşsiz bir nimet. Öte yandan yapılan sponsorluk anlaşmaları ise durumun çok daha ciddi bir şekilde ilerlediğini göstergesi. Bu yıl düzenlenecek MSI ve Worlds turnuvalarında yeni formatta “IWC” takımlarının nasıl bir performans sergileyeceğini hep beraber izleyip göreceğiz.

League of Legends oyuncusu, aynı zamanda profesyonel sahnenin sıkı takipçisi.

1 Comment

  • Utku baran 7 Mart 2017

    Artık bizede gelsin önce yazan kapar ne böyle oyun mu olur arkadaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir