League of Legends League of Legends Haberleri

Nasıl oynadılar: Oyunfor.Crew

2017 Kış Mevsimi’ne girerken en iddialı ekiplerden birisi Oyunfor.Crew’du. Sezon başında büyük transferler yaparak geçtiğimiz yılki kötü performansı bir daha görmek istemeyen CRW, bu yıl çok daha koordineli ve etkili bir oyun sergiliyor. Lig aşamasını üçüncü sırada bitiren ekip, uzun bir süre ikincilik ve üçüncülük koltuğu arasında gidip gelmişti. Son hafta SuperMassive’e yenilen, 1907 Fenerbahçe Espor ile berabera kalan takım, bu sonuçlar ile ikincilik koltuğunu Team AURORA’ya bıraktı ve mevsim finallerine çeyrek finalden katılma hakkını elde etti.

2016 Yaz Mevsimi’ndeki kadrodan sadece React’ı yeni sezona taşıyan ekip, üst koridora Dark Passage’ın veteran oyuncusu Elwind’i getirerek transfer sezonuna hızlı bir giriş yapmıştı. Ormanda daha önce de takımda forma giyen Mojito’yla devam etme kararı alan Crew, alt koridora ise başarılı nişancı Madness’ın yanı sıra EU CS tecrübesi bulunan Wendelbo’yu ekleyerek iyi bir kadro oluşturdu. CRW’un React ile yollarını ayırmasının takıma net bir etkisini gördüğümüzü söylememiz mümkün değil. Değişikliğin erken haftalarda yapılmasından ötürü CRW’un React ile neler yapabileceğini doğal olarak bilmiyoruz. Yerine getirilen isim ise Türk League of Legends izleyicisinin yakından tanıdığı GodBro oldu. Orta koridorda alışılmışın dışında şampiyon seçimleri ile iyi bir performans sergileyen oyuncu, CRW’un gerçekleştirdiği iyi hamlelerden birisiydi.

Koç pozisyonundaki Lelouch’un ise en az oyuncular kadar takımın sıralamasında emeği bulunuyor. Geçtiğimiz yıl bir süre DP’yi çalıştıran ve takımla IWCQ’ya da katılan tecrübeli koç, bu yılki stratejisi ile Crew’un özellikle seçim yasaklama ekranında kritik hamleler gerçekleştirdi.

Biraz makro, biraz çatışma ve bolca skor

Baktığımızda Oyunfor.Crew’un rakiplerine nazaran oldukça farklı bir tarzı olduğunu görüyoruz. SuperMassive gibi takımlar makro oyuna fazlasıyla odaklansa da; CRW’un tarzı hem makroyu içeriyor, hem de bolca takım savaşını. CRW aslında ne yapması gerektiğini bilen, fakat savaş konusunda bir zaafı varmış gibi sürekli çatışma kovalayan bir ekip profili çiziyor. Elbette her takım gibi CRW’un da makro oyunda iyi işler çıkartabilmesi için oyuncuların koridor aşamasını iyi geçirmesi gerekiyor. Fakat takım olarak oynamaktan ziyade bazı oyuncuların omzuna fazladan yük binebiliyor, dolayısıyla bu da kritik oyuncuların beklenilen performansı sergilemediği senaryolarda ekibin mağlup olmasına yol açıyor.

İstatistikler elbette her zaman doğruları söylemez. Fakat CRW’un skor ve ölüm sayıları bize çok şey anlatıyor. Ligde 466 skor ile SuperMassive’in arkasından ikinci olan ekip, bu konuda oldukça iyi bir iş çıkarıyor. Elit takımların bu kadar yüksek bir skor gördükten sonra ölüm sayılarının az olmasını bekleyebilirsiniz. Fakat CRW, şaşırtıcı bir şekilde toplamda 452 kez ölerek bu alanda ligde birinci sırada. Burada ister istemez takımın çabaladığı ama bir yerde hata yaptığı algısının oluşması doğal. Yine de, ölüm sayısını etkileyen çok fazla etmenin olduğunu eklemek gerekiyor.

Makro oyunu yönlendiren en büyük etmenlerden birisi takımın erken oyun performansı. Bu noktada CRW’un oldukça iyi bir iş çıkardığını, 71.8 puana sahip SuperMassive’in arkasından 55.7 ile ligde ikinci sırada olduğunu görüyoruz. Takımın erken oyununda ise Mojito’nun etkisi azımsanmayacak kadar büyük. Yukarıda da bahsettiğim gibi takımda bazı oyuncuların omuzlarına fazladan yük binebiliyor. Mojito da bu oyunculardan birisi. Takımın harita kontrolünü ve rotasyonunu yönlendiren oyuncu, gününde olmadığı takdirde Crew’un kötü sonuçlar almasına yol açabiliyor.

Oyunfor.Crew’un oyun sonu istatistiği ise lig liderinden dramatik olarak çok daha farklı. Bu istatistikte birinci olan SuperMassive’in 13.9 puanı bulunurken, üçüncü sıradaki CRW’un ise sadece 1.5 puanı bulunuyor.

Buradan önemli bir sonuca ulaşmamız mümkün. Evet, CRW takımı erken oyunda çok daha aktif, çok daha iyi çatışma çıkarıyor ve harita rotasyonu gerçekleştiriyor. Fakat oyun planına sadık kalma ve makro stratejiyi genele yayma konusunda problemler yaşıyor. Bu tür problemlerin ise altında genel olarak zayıf shotcalling ve lider eksikliği yatmakta.

Oyuncular

Elwind [star rating=”4″]

CRW takımının yıldız üst koridor oyuncusu Elwind, geçtiğimiz mevsimlere nazaran daha sakin bir yıl geçiriyor. Ligin en tecrübeli ve en iyi üst koridor oyuncularından olan Elwind, DP’de geçirdiği süre zarfında birçok şampiyonluk yaşadı ve uluslararası tecrübe edindi. 2017 Kış Mevsimi’nde tank metasından ötürü taşıyıcı kimliğini çok fazla gösterme fırsatı bulamayan oyuncu, en fazla Shen, Nautilus ve artık imza şampiyonu haline gelen Fiora ile mücadele etti.

3.5 KDA ortalaması ile bu istatistikte koridorunda üçüncü olan Elwind, ilginç bir şekilde %51.5 ile takımının skorlarına en az katkı koyan üst koridor olarak öne çıkıyor. Bu karışıklığın nedeni ise daha önce bahsettiğimiz CRW maçlarının “kanlı” geçmesi.

Elwind, takımının en az ölen oyuncusu. Bu bir üst koridor oyuncusu için oldukça etkileyici bir istatistik. Fakat oyuncunun koridor aşaması eskiden olduğu kadar şaaşalı geçmiyor. Altın ve deneyim puanı farkında oyunun ilk 15 dakikasını rakipleri ile kafa kafaya geçiren  Elwind, avantajını oyunun bu dakikasından sonra oluşturmaya başlıyor. Oyuncunun dakika başına biçtiği minyon sayısı 8.3. Böylelikle bu konuda ligin ikincisi olan Elwind’in oyun tarzının ayrık ittirmeye ne kadar yatkın olduğunu açık bir şekilde görüyoruz. Dakika başına elde ettiği ortalama altın miktarında ise 262.2 ile birinci olan oyuncu, rakiplerini geriye düşse de yakalıyor ve istikrarlı bir şekilde öne geçiyor.

Mojito [star rating=”3″]

Oyunfor.Crew ekibinin ormancısı Mojito, bu yıla oldukça hızlı başlamıştı. İlk üç hafta sergilediği performansla kendisini en çok geliştiren oyuncu ünvanına aday olacakmış gibi gözüken Mojito, ne yazık ki bunu mevsiminin geneline yaymakta zorluk çekti. Takımın erken oyununun yükünü çeken ve istikrarsızlığı yüzünden sorumlulukların altında problemler yaşayan oyuncu, mevsim boyunca en çok Elise, Graves ve Lee Sin oynadı. Özellikle Graves’te %100 kazanma oranı yakalayan Mojito, Elise ile çıktığı sekiz maçın beşini kazandı.

Mojito, ilginç bir şekilde ormancılar arasında ligin hem en çok skor ala,n hem de en çok ölen oyuncusu. Aynı performansı ne yazık ki asist sayılarında gözlemleyemiyoruz. 2.9 KDA ortalamasına sahip Mojito, bu istatistikte ligde altıncı.

Takımının skorlarına katkı oranında da ortalama bir ormancı grafiği çizen oyuncu, erken oyunda 10. dakikaya kadar altın ve deneyim puanı istatistiklerinde rakiplerinden geride kalıyor. Yine de, tüm bunlara rağmen ortalama dakika başı çıkardığı 341 hasar ile ligde dördüncü sırada yer alıyor. Ayrıca Mojito, dakikada elde ettiği 224.8 altın ile ligin ikincisi konumunda. Yani buradan oyuncunun baskınlarının başarılı olduğunu, skorları kendisinin topladığını ve böylelikle orman kampı bakımından geriye düşmesine rağmen aldığı skorlar ile maça tutunduğunu görüyoruz.

GodBro [star rating=”4″]

Türk League of Legends izleyicilerinin yakından tanıdığı GodBro ise geçtiğimiz yılki HWA macerasının ardından bir kez daha ligimiz takımlarında oynama fırsatı buldu. Crew lige React ile başlamış, fakat ardından oyuncu ile yollar ayrıldıktan sonra GodBro’da karar kılınmıştı. Profesyonel sahnenin veteran isimlerinden birisi olan GodBro, mekanik olarak mükemmel olmasa da tecrübesini çok iyi bir şekilde Vadi’ye yansıtan ve takımını sırtlayan bir oyuncu. En fazla Ekko tercihiyle göze çarpan Danimarkalı isim, bunun yanı sıra bu mevsim dörder maç da Taliyah ve Jayce ile mücadele etti.

GodBro’nun en çok oynadığı şampiyonlara baktığımızda aslında tarzını da net bir şekilde görebiliyoruz. Ekko ve Taliyah koridoru itebilen, minyon konusunda avantaj sağlayan ve yan koridorlara yardım etmeyi seven şampiyonlar arasında yer alıyor. Koridoru itme konusunda problem yaşamasa da oyuncunun yan koridorlara yardım etmeye çalışırken rakibi ile minyon ve deneyim farkı açılmasına engel olamadığını görüyoruz. 10. dakikadaki ortalama altın konusunda rakibi ile baş başa performans sergileyebilen GodBro, tecrübe konusunda geriye düşüyor.

Oyunfor.Crew için orta koridorun çok önemli olduğunu, zaten takımın bu pozisyona taşıyabilecek ve öne çıkabilecek oyuncuları transfer ettiğini biliyoruz. GodBro da tam olarak bu profile uyuyor. Yukarıda oyuncunun koridor aşamasını eleştirsem de, dakika başı çıkarılan ortalama hasar istatistiğinde orta koridorlar arasında 640 ile Xico’nun ardından ikinci sırada. Takımının en büyük hasar kaynağı olan oyuncu, CRW’un hasarının %29.7’sini üstleniyor. GodBro, bu istatistikte sadece orta koridorlar arasında değil tüm ligde ikinci sırada. Takımından çok fazla kaynak talep etmemesine rağmen hasar bakımından Crew’u taşıyan GodBro, mevsim boyunca ekibin en iyi oyuncusu olarak gözüktü.

Madness [star rating=”4″]

Bu yıl ilk defa Cognac olmadan bir takımda mücadele eden Madness, 2017 Kış Mevsimi’nin kendisini en çok geliştiren oyuncularından birisi. Geçtiğimiz yıl Çilekler’de oynayan ve mevsim finalleri için Crew orması giyen oyuncu, 2017 sezonu için de tercihini bu takımdan yana kullandı. Mevsim boyunca en çok Jhin, Varus ve Caitlyn ile mücadele eden Madness, ilginç bir şekilde Jhin ile sadece iki kez galibiyet almasına rağmen Varus ile sadece bir maç kaybetti. Bununla birlikte metada çok tercih edilmemesine rağmen Madness’ın favori şampiyonu Caitlyn’in de en çok oynadığı üçüncü şampiyon olduğunu görüyoruz.

4.6 KDA ortalaması ile nişancılar arasında ikinci olan Madness, takımının skorlarına %67.6 oranında katkı sağladı. Bu alanda GodBro ile beraber CRW’u sırtlayan genç oyuncu, aynı zamanda ekibin en az ölen üyesi. Madness’ın koridor aşamasında sıkıntılar yaşadığını belirtmek gerekiyor. Örneğin 10. dakikada altın ve deneyim miktarı bakımından rakiplerinden çok az önde olan Madness, dakika başına minyon biçme konusunda ise adeta bir canavar. Buradan CRW’un Madness’a daha fazla kaynak ayırdığını çıkarmamız mümkün.

Tabii, oyuncunun bu kaynakları iyi bir şekilde kullandığını da eklemek gerekiyor. Dakika başına çıkardığı 550 ortalama hasar ile bu alanda Zeitnot’un arkasından ikinci olan Madness, dakikada ortalama elde ettiği 293.6 altın ile de ligin nişancıları arasında ikincisi konumunda. Wendelbo ile olan uyumu dikkat çekerken, Madness’ın takım savaşlarında çok iyi yer aldığını, zaman zaman “tilt” olduğu için bireysel hatalar yaptığını da belirtelim.

Wendelbo [star rating=”3.5″]

Crew ekibinin belki de en çok konuşulan ismi Wendelbo. Takımda açık bir şekilde eksikliği hissedilen “oyun yapan” rolünü üstlenen Wendelbo, birçok EU CS takımında forma giydikten sonra 2017 Kış Mevsimi başında CRW’a transfer oldu. Yukarıda da belirttiğimiz üzere Madness ile harika bir uyum oluşturan oyuncu, iki agresif alt koridorun nasıl sinerji içinde koridorunu kazanabildiğini bizlere gösterdi. En çok tercih ettiği şampiyonlar ise bu mevsimde Lulu, Malzahar ve Karma oldu.

Wendelbo’nun çok konuşulmasının nedeni ise oyuncunun ligimizin en çok ölen oyuncusu olmasından kaynaklanıyor. Bunun arkasındaki sebep de bahsettiğimiz “oyun yapan” rolünü Wendelbo’nun üstlenmesi. Takım arkadaşları ile zaman zaman arasında sinerji eksikliği yaşayan oyuncu, koridorda da agresifleşme adına fazlasıyla bireysel hata yapabiliyor.

Asist konusunda ligin lideri olan Wendelbo, takımının mevsim boyunca aldığı skorların %66.1’ine katkıda bulundu. Dakikada 1.15 totem kullanımı ise Wendelbo’nun en zayıf yönünü açığa çıkartıyor. Çoğu zaman görüş olmadığından dolayı çimenlere “kafa atan” oyuncu, bu tür hamlelerden dolayı birçok kez skor verdi. Yine de, Wendelbo’nun eleştirildiği kadar kötü oynamadığını, üstlendiği rolden ve şampiyon seçimlerinden ötürü bu kadar çok göze battığını ekleyelim.

Crew ve KMF beklentisi

2017 KMF’de çeyrek finalde mücadele edecek olan Crew ekibi, ligi altıncı sırada bitiren Galakticos ile eşleşti. Bakıldığında şanslı bir kura yakalamış gibi gözükse de, CRW’un GAL karşısında işi oldukça zor olacaktır. Oyun tarzı olarak ligdeki takımlardan çok farklı olan GAL’ın CRW’u geçme ihtimali bulunmasına rağmen, ekibin verilen arada kendini ne kadar geliştirdiği bu sonucun belirlenmesinde önemli bir rol oynayacak.

CRW ekibinin çözmesi gereken ilk problem görüş. Harita rotasyonu konusunda hiç fena işler çıkarmayan ekibin ayrık ittirme stratejisinden ise bir süreliğine vazgeçmesi gerekebilir. Zira rakip bu defa çok daha takım savaşı odaklı ve bir anda “fişi çekebilecek” nitelikte. Bunun da ötesinde, CRW’un öncelikli olarak GodBro ve Elwind’e kendilerini rahat hissedecekleri şampiyonlar seçmeleri gerekiyor.

GAL’ın şansının bulunduğunu belirtmemize rağmen elbette Oyunfor.Crew’un eşleşmenin favorisi olduğunu ekleyelim. İzlemesi oldukça keyifli olan takımın KMF için ne kadar yol alabileceğini ise hep beraber izleyip göreceğiz.


League of Legends oyuncusu, aynı zamanda profesyonel sahnenin sıkı takipçisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir