League of Legends League of Legends Haberleri

Nasıl oynadılar: Dark Passage.BKM Express

Dark Passage için 2017 Kış Mevsimi’nin kabus gibi geçtiğini söylersek yanılmış olmayız. Sezon öncesi iddialı transferler gerçekleştirerek KMF şampiyonluğunun en büyük adaylarından birisi olacağını gösteren takım, mevsim boyunca bir türlü işleri yoluna koyamadı ve oynadığı 28 karşılaşmadan sadece 10’unu kazanabildi. Ligi 12 puan ile yedinci sırada bitiren DP mevsim finalleri biletini kaçırırken, 2017 Yaz Mevsimi’nde mücadele edebilmek için Yükselme Ligi’ni ikinci tamamlayan Team Turquality ile eleme maçı oynamak zorunda kaldı.

Geçtiğimiz mevsim sonu transfer ettiği Immortoru’nun yanı sıra alt koridorunda Rogu ile devam eden Dark Passage, nişancı rolüne daha önce takımla Dünya Şampiyonası’na da katılan yıldız oyuncu Holyphoenix’i transfer etmişti. Üst koridorunu IEM Gyeonggi 2016’da birlikte oynadığı Bwipo’ya emanet ederken, orman rolüne ise NA LCS’te Gravity, EU LCS’te ise Unicorns of Love forması giyen yıldız Koreli Move’u getirmişti. Mevsim öncesi değerlendirmelerde herkesin güçlü bir kadro kurduğu konusunda hemfikir olduğu DP, bu süre zarfında sadece Galatasaray Esports ve Team AURORA karşısında 2-0’lık galibiyetler alabildi.

Türk League of Legends sahnesinin en başarılı takımı Dark Passage’ın bir mevsim önce TBF şampiyonu olduktan sonra ligden düşme tehlikesi yaşaması oldukça üzücü. Takımın bunu engellemek için elinden geleni yaptığını ya da en azından yapmaya çalıştığını da söylemek gerekiyor. Birçok takım gibi DP de kötü gidişatı değiştirmek adına kadroda değişiklikler yaptı. Üçüncü hafta üst koridora Hioss getirilirken, dördüncü hafta öncesi takım daha da radikal bir karar aldı. Hioss, Bwipo ve Move ile yollarını ayıran Dark Passage, boşalan pozisyonlara Danimarkalı ikili Wickd ile Obvious’u transfer etti. Takımın lider eksikliğini Wickd’ın doldurması bekleniyordu ancak bu da gerçekleşmedi. Birçok EU takımı tarafından yakından takip edilen ve ligimizdeki bazı takımların da ilgilendiği Obvious ise, DP’nin Wickd ile oynadığı ilk seriyi kazanmasında büyük bir paya sahip olmasına rağmen geri kalan haftalarda bekleneni veremedi.

Sinerji eksikliği ve Dark Passage

Dark Passage’ın bu mevsim süresince çıkamadığı bir döngünün içinde sürekli savrulduğunu söyleyebiliriz. Takım sinerjisinin bir türlü gelişmemesi, doğal olarak oyuncuların kötü oynamasına neden oldu. Moraller düşünce oyun planı da ortadan kalktı ve DP, lig sıralamasında büyük önem taşıyan 1907 Fenerbahçe Espor ve Galakticos serilerini adeta rakibine hiçbir cevap veremeden kaybetti.

Makro oyun anlamında ilk olarak tecrübeli oyuncu eksikliği hissetmemesine rağmen takımın yeteri kadar proaktif oynamaması dikkati çekiyor. DP’nin skor-ölüm oranına baktığımızda 0.75 ile ligin son sırasında olduğunu görüyoruz; aldığı 317 skora karşın Dark Passage oyuncuları 420 defa öldü. Bunda ekibin pozisyon almasındaki eksikliklerin büyük bir nedeni var. “Pozisyon alma” terimi oyuncuların takım savaşlarında ya da çatışmalarda doğru konumlarda bulunmasını ifade etse de, ek olarak harita görüşü olmadan oyuncuların yakalanmasını da içeriyor. Dolayısıyla sadece buna pozisyon alma yetkinliği değil, takımın kullandığı totem sayısı da etki ediyor.

Harcanılan altın miktarı bakımından rakipleri ile arasında -%8.3 fark olan Dark Passage, bu istatistikte ligi sadece Galatasaray Esports’tan daha iyi bir konumda bitirdi. Oyun sonu performansı konusunda bir nebze iyi olmasına karşın DP’nin erken oyunda çok kötü performanslar ortaya koyduğunu söylememiz gerekiyor. Takımdan gönderilmeden önce Move’un bu konudaki pasifliği, diğer oyuncuların da tamamıyla “reaktif” bir tarz benimsemesine yol açmıştı. Bu elbette proaktif kelimesinin çokça dile getirildiği espor sahnesinde tamamıyla kötü bir seçim değil. Üç defa Worlds şampiyonu olan SKT’nin bu tarz bir oyun benimsediğini görüyoruz. Fakat DP, rakibinin hata yapmasını beklerken çoğunlukla karşılaşmanın hakimiyetini tamamıyla hediye ettiği için bu tarz bir oyunu ortaya koymakta başarısız oldu.

DP’nin ne kadar kötü bir erken oyun sergilediği 15. dakikadaki altın farkı istatistiği ile de açık bir şekilde görülüyor. Ligi yedinci sırada tamamlayan DP, 15. dakikada rakiplerinden ortalama 864 altın geride oluyor. İlk kan alma oranı %50’de kalırken, ilk kule alma oranında ise %43 ile takım yine ligin yedinci sırasında. Bu mevsim DP’nin belki de en zayıf noktası ise totem koyma alışkanlığıydı. Harita görüşünün çokça önemli olduğu metada Dark Passage dakika başına sadece 2.96 totem koyarak ligin son sırasında yer aldı.

Oyuncular

Wickd [star rating=”3″]

Wickd’ın gelmiş geçmiş en efsanevi üst koridor oyuncuları arasında yer aldığını kimse inkar edemez. Sezon 1’den beri performans gösteren nadir oyunculardan olan Wickd, Sezon 2’nin en iyi takımlarından olan CLG.EU’nun belkemiklerinden birisiydi. Ardından Sezon 4’te EU’nun “süper takımı” Alliance ile LCS’te forma giyen oyuncunun kariyeri bu noktadan sonra düşüşe geçmesine rağmen Wickd’ın hâlâ  çok değerli bir oyuncu olduğu gerçeği hiçbir zaman değişmedi. Geçtiğimiz mevsim süper hafta öncesinde Oyunfor.Crew’a transfer olan ve takımın ligde kalmasında büyük bir rol oynayan Wickd’ın DP’ye transfer olması ile aynı etkiyi yaratması bekleniyordu.

Baktığımız zaman oyuncunun bireysel anlamda çok kötü oynamadığını görsek de, Wickd’dan beklenen performans ortalama değil, bunun biraz daha üstüydü. Kış Mevsimi süresince 16 karşılaşmaya çıkan oyuncu, en çok Maokai, Shen ve Rumble ile mücadele etti; Shen ve Rumble seçtiği maçlarda ise galibiyet yüzü göremedi.

2.6 KDA ortalaması tutturan Wickd, bu istatistikte ligimizdeki üst koridor oyuncuları arasında sondan dördüncü sırada. Wickd’dan daha kötü KDA’ya sahip olan oyuncular ise Kirito, Bwipo ve Hioss. Ama tabii tank metasının olduğu şu günlerde üst koridor oyuncuları için KDA çok fazla anlam ifade etmiyor. Üst koridorlar için en önemli istatistiklerden biri, takımın aldığı skorlara yaptığı katkı. %66.7 ile bu istatistikte lig ikincisi olan Wickd, çok fazla ölmesine rağmen takım savaşlarında sürekli yerini aldı ve DP’nin kazanması için elinden geleni yaptı.

Oyuncunun 10. dakikada altın konusunda rakipleri ile başa baş bir grafik çizdiğini, deneyim miktarı konusunda ise +91 ile ligin dördüncüsü olduğunu ekleyelim. Koridor aşamasında problem yaşayan Wickd’ın kalitesi ise dakika başına biçtiği minyon sayısında görülebiliyor. 10. dakikada minyon sayısında rakibinden geride olan Wickd, dakika başına biçtiği 8.3 minyon ile üst koridorlar arasında ikinci sırada yer alıyor. Yani oyuncu geriye düşmesine rağmen bir şekilde oyuna tutunuyor ve altın anlamındaki eksikliğini kapatıyor. Daha da etkileyici olan ise dakikada çıkardığı ortalama 431 hasar. Bu istatistikte de ligin üst sıralarında yer alan Wickd’ın bunlara rağmen DP’yi “kurtaramamasının” arkasında koridor ya da bireysel performansından ziyade liderlik konusunda bekleneni verememesi yatıyor.

Obvious [star rating=”3″]

Ormanda Move ile yollarını ayırdıktan sonra tercihini yine genç bir oyuncudan yana kullanan DP, EU CS sahnesinin tanınan isimlerinden Obvious’u transfer etmişti. Danimarkalı ikilinin transferi takımın çıktığı ilk seriye direkt olarak yansımış ve DP, ilk haftadan beridir alamadığı galibiyeti dördüncü haftada bu oyuncuların katkıları ile almıştı. Mevsim boyunca 16 karşılaşmaya çıkan Obvious, en çok Kha’Zix, Ivern ve Graves tercihlerinde bulundu.

Bireysel olarak ortalamanın üzerinde performans gösteren Obvious, 2017 Kış Mevsimi’ni 3.5 KDA ile ormancılar arasında ikinci olarak tamamlamayı başardı. %80 skor katkısı bulunan oyuncu bu sıralamada ligin zirvesinde bulunuyor. DP’nin ne kadar ormancısına bağımlı bir takım olduğunu gösteren bu istatistikler ne yazık ki sadece Obvious’un kişisel performansını gösteriyor. Takımın “oyun yapan” rolünü Wickd ile üstlenen oyuncunun etkileyici istatistikleri olsa da, DP’nin galibiyetine etki edememesinin nedeni olarak da liderlik rolünü üstlenememesini gösterebiliriz.

Obvious’un takımına skor kazandırmak uğruna kendi altınından fedakarlık ettiğini de görüyoruz. Skor katkısı bu kadar yüksek olan oyuncunun 10. dakikada altın ortalamasında rakiplerinden geriye düştüğünü öğrenmek şaşırtmayacaktır. Deneyim puanı ortalaması olarak 10. dakikada rakiplerine 107 fark atan Obvious’un ormanı iyi bir şekilde döndüğünü söylememiz de mümkün.

Immortoru [star rating=”3″]

Dark Passage’ın orta koridorunda ise deneyimli oyuncu Immortoru bulunuyor. 2016 Yaz Mevsimi’nde Beşiktaş.Oyunhizmetleri’nden transfer olan oyuncu, ligden düşen takımdan ayrılmış ve DP’ye şampiyonluk için gelmişti. Toru’nun bireysel olarak da mevsimi hayal kırıklığı olarak gördüğünü söylersek yanılmış olmayız. Mevsim boyunca en çok Syndra, Orianna ve Cassiopeia ile mücadele eden Toru, Orianna ile oynadığı yedi maçın sadece birini kazanabildi.

Immortoru’nun bireysel olarak ne kadar yetenekli ve odaklandığı zaman neler yapabileceğini daha önce gördük. BJK’deki KDA canavarı performansı ile ligin en iyi orta koridor oyuncularından birisi olarak gösterilen yetenekli isim, ne yazık ki bu mevsim aynı oyununu tekrarlayamadı. İstatistiki açıdan hiç de fena bir mevsim geçirmemesine rağmen Toru’nun koridor aşamasında çokça 1v1 kaybettiğini ve rakibinin harita rotasyonlarını takip etmekte güçlük çektiğini ekleyelim.

2.8 KDA ortalaması bulunan oyuncu, bu istatistikte orta koridorlar arasında son sıralarda yer alıyor. Buna rağmen orta koridor, ormancı ve nişancı ağırlıklı bir oyun tarzı benimseyen Dark Passage’da Toru’nun %66.2 skor katkısında bulunması oldukça etkileyici. DP için Toru’nun önemi, ilk kan ortalamasına baktığımızda daha da ortaya çıkıyor. %39 ile orta koridorlar arasında birinci olan oyuncu, 10. dakikayı altın ve deneyim miktarı bakımından da rakiplerinden önde bitiriyor.

Evet, Immortoru’nun koridor aşaması hiç fena değil. Fakat ne yazık ki bu ortalamanın üzerindeki koridor performansı takım savaşlarında DP’ye hasar olarak geri dönüş gerçekleştiremiyor. Toru, dakika başına çıkardığı ortalama 458 hasar ile ligin en alt sırasında yer alıyor.

Holyphoenix [star rating=”2.5″]

DP’nin yıldız nişancısı Holyphoenix ise belki de kariyerinin en kötü mevsimini geçiriyor. Geçtiğimiz yılı HWA’da tamamlayan oyuncu, öncesinde ise EU CS ekiplerinden Huma’da forma giymiş, hemen hemen her mevsim takım değiştirmesinden ötürü bir türlü istikrarı sağlayamamıştı. Yine de oynadığı her takımda elinden gelenin tamamını Vadi’ye yansıtmaya çalışan Holy’nin bu yılki performansı için aynı şeyi söylemek mümkün değil. Mevsim boyunca en fazla Varus, Jhin ve Ashe oynayan yıldız nişancı, Varus ile oynadığı sekiz maçın yedisini kazanırken, Jhin ile yedi maçtan sadece birisini kazandı ve Ashe ile galibiyet alamadı.

Bu mevsim kameralara bir kez bile yüzü gülerken yansımayan Holy’nin ne kadar kötü bir sezon geçirdiğini istatistiklere baktığımızda da görüyoruz. 2.8 KDA ile nişancılar arasında ligin son sırasında kendine yer bulan oyuncu, %63.7 skor katkısı ile ligin orta sıralarında yer alıyor. 10. dakikada rakibinden altın konusunda çok az bir miktar geriye düşen yıldız nişancının deneyim puanı konusunda iyi bir iş çıkardığını belirtelim. Koridor aşamasını kötü geçirmesine rağmen maç başına dakikada ortalama 8.7 minyon biçme ile ligin üçüncüsü konumunda. Yani koridor aşaması ne kadar kötü geçerse geçsin oyuncunun tıpkı Wickd gibi kendisini toplamaya çalıştığını görebiliyoruz.

Tüm bunlar iyi hoş olsa da, Holyphoenix’in dakikada çıkardığı hasara bakınca işler vahim bir hal alıyor. Üçlü taşıyıcı tarzında oynayan Dark Passage, dakikada çıkardığı ortalama 464 hasar ile ligin yedinci sırasında bulunan Holy’den beklediği desteği alamıyor.

Rogu [star rating=”2″]

Dark Passage takımında herkes (bir dereceye kadar Move dahi) bireysel olarak bir şeyler yapmaya çalıştı ve performansını geliştirmek için çaba gösterdi. Takımın en iyisi kim diye düşündüğümüzde akla bir isim gelmiyor. Zira performansı ile öne çıkan hiç kimse yok. Fakat mevsim özelinde takımın en kötüsü olarak Rogu’yu göstermemiz mümkün. 2016 sezonunda oldukça iyi bir oyun ortaya koymasına rağmen değişen metaya bir türlü ayak uyduramayan Rogu, DP alt koridorunun yeterli katkıyı sağlayamamasının arkasındaki en büyük nedendi. Mevsim süresince en çok Karma, Malzahar ve Tahm Kench ile oynayan oyuncu, toplamda 10 maç oynadığı Karma-TK ikilisi ile sadece iki galibiyet alabildi.

2.6 KDA ortalaması ile destekler arasında son sıralarda yer alan Rogu, yine de asist konusunda ligde dördüncü sırada yer alıyor. %68.5 skor katkısı ile takımına pozisyon yaratan oyuncu, ne yazık ki aynı başarıyı diğer alanlara taşıma konusunda problem yaşadı. 10. dakikada rakipleri ile arasında -144 altın farkı bulunan Rogu, bu istatistikte ligin son sırasında yer alıyor. Aynı şekilde deneyim puanı konusunda da destek rakiplerine göre zayıf kalıyor.

Oyuncunun kötü performansının nedeni ise teknik görevlerini gerçekleştirememesinden değil, Holyphoenix ile bir türlü sinerji oluşturamamasından kaynaklanıyor. Rogu mevsim boyunca nişancısına ayak uydurmakta güçlük çekti ve DP’nin alt koridorunda probleme neden oldu. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere menzilli büyücüleri ve Karma gibi tamamen işlevselliğe dayalı destekleri oynamakta sıkıntı yaşayan Rogu’nun 2017 Kış Mevsimi metasına ayak uyduramadığı oldukça açık.

Tamam mı, devam mı?

Tüm bunlar yaşanmasına rağmen takımın 2017 Yaz Mevsimi’nde mücadele etme ihtimali oldukça yüksek. 13-14 Nisan tarihinde oynanacak Şampiyonluk Elemeleri’nde Team Turquality ile mücadele edecek olan DP’nin bu vakte kadar yaşadığı sıkıntıları çözmesi gerekiyor.

Kadro değişikliğinin yanı sıra koçunu da değiştirmesine rağmen büyük bir farklılık hissetmeyen ekibin TT ile olan mücadelesinde oyun planına sadık kalması ve güçlü olduğu yanlarını Vadi’ye yansıtması gerekiyor.

DP’nin eleme serisi öncesinde bir kadro değişikliği yapıp yapmayacağı ise şu an için belirsizliğini koruyor. Mevsimin başında dahi güzel ve iddialı bir kadro kurmasına rağmen takımın şu an bulunduğu konum hayranlar açısından oldukça hayal kırıcı. Yine de DP gibi bir ekibin kazanma kültürü olan takımlardan olduğunu bu noktada unutmamak gerekiyor.

Genç ve tehlikeli TT’nin ise işi oldukça zor. DP’nin mevsim boyunca herhangi bir gelişim gösterememesi takımı ligin alt sıralarına mahkum etmişti. Şimdi ise normal sezonu takip eden bir aylık bu süre içerisindeTT serisine ne kadar iyi hazırlanacağı DP’nin kaderini Şampiyonluk Ligi’ndeki kaderini belirleyecek.


League of Legends oyuncusu, aynı zamanda profesyonel sahnenin sıkı takipçisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir