League of Legends League of Legends Haberleri

NA LCS’e getirilecek franchising sisteminin detayları duyuruldu

Uzun bir süredir NA LCS’e getirileceği konuşulan franchising sisteminin detayları Riot Games tarafından paylaşıldı. Buna göre şirket, topluluğun istediği hemen hemen her noktayı plana dahil etmiş gibi gözüküyor.

Dört yıldır LCS adı altında oynanan lig artık yepyeni bir sisteme kavuşuyor. Bilindiği üzere franchising tartışmaları 2016 yılının başlarından beri sürmekteydi. Takım sahiplerinin sistemi fazlasıyla istemesi elbette anlaşılabilir bir durum. Zira franchising’in getirdiği en büyük özellik, sistemin ekonomik olarak sürdürülebilir hale gelmesi. Öte yandan izleyiciler elbette şu anki ligden düşme sisteminin daha iyi olduğunu düşünüyor. Yeni takımların lige yükselme ihtimali, doğal olarak ligdeki takımlara performansını da belirli bir düzeyde tutma zorunluluğu getiriyor.

Tüm bu tartışmalar sürse de geçtiğimiz haftalarda NA LCS’e franchising’in geleceği açıklanmıştı. Şimdi ise Riot Games, sistem ile ilgili birçok sürprizi de barındıran tüm detayları paylaştı.

2018 Bahar Mevsimi’nin başlangıcı ile NA LCS franchising sistemine geçiyor. Buna göre ligdeki tüm takımlar artık düşme maçı oynamanın stresini yaşamayacak. Elbette bu sonsuza kadar tüm takımların aynı kalacağı anlamına da gelmiyor. 8 mevsimlik süre içerisinde beş defa ligi sonuncu olarak bitiren ekiplerin ligdeki hakları elinden alacak ve yeni bir organizasyon dahil edilecek. Ligden düşmek izleyiciler açısından heyecanlı olmasına rağmen organizasyonlar için tam bir kabus. Bu ihtimalin varlığı takımların gelirinin büyük bir bölümünü oluşturan sponsorluk anlaşmalarının sekteye uğramasına ve uzun vadeli anlaşmaların gerçekleşmemesine neden oluyordu. Bu ekonomik olarak sadece organizasyonların değil takımların da yararına olacak.

Peki NA CS’ye ne olacak? Herkesin aklındaki sorulardan birisi de buydu.  Riot Games bu konuda da radikal bir karar alarak ligin artık Akademi Ligi olacağını duyurdu. NA LCS’teki tüm takımların artık bir Akademi takımı olacak. Yükselme Ligi’nin birincil amacı LCS’e oyuncu yetiştirmekti. Riot Games de bu amacı resmileştirdi ve her takımın bir Akademi kadrosunun olmasını zorunlu hale getirdi. Akademi Ligi de böylelikle kendi ekonomisine ve sürdürülebilirliğine sahip olacak, amacına daha iyi bir şekilde hizmet edebilecek.

Daha önceki dedikodular, 2018 Bahar Mevsimi’nde mücadele etme hakkı kazanan tüm ekiplerin franchising sistemine otomatikman dahil olacağı yönündeydi. Riot Games’in açıklamarına göre sisteme dahil olmak tamamen farklı işleyecek. NA LCS’te mücadele etmek isteyen takımlar bir dizi başvuru sürecinden geçecek ve Riot Games’e ciddi iş planları sunmak zorunda olacak.

2016 yılında Riot Games’in yaptığı en büyük değişikliklerden birisi de şirketin gelir paylaşımına başlamasıydı. Yapılan açıklamada bu konuya da detaylı bir şekilde yer verildi. Buna göre Riot Games oyun ile alakalı gelirlerini organizasyonlar ile paylaşacak, takımlar ise sponsorluk ve sattıkları ürünlerden elde edilen gelirin bir kısmını Riot Games ile paylaşacak. Bu bağlamda profesyonel League of Legends oyuncuların maaşı da 75 bin dolara yükseltildi. Riot Games, elde ettiği gelirin %35’ini profesyonel oyuncular ile paylaşacak. Eğer elde edilen gelirin %35’i oyuncu maaşlarından fazla olursa bu fazlalık da dağıtılacak. Aynı şey gelir daha düşük olduğunda geçerli değil. Yani Riot Games oyuncuların maaşından geri para istemeyecek.

Bu bağlamda profesyonel League of Legends oyuncuların maaşı da 75 bin dolara yükseltildi. Riot Games, elde ettiği gelirin %35’ini profesyonel oyuncular ile paylaşacak. Eğer elde edilen gelirin %35’i oyuncu maaşlarından fazla olursa bu fazlalık da dağıtılacak. Aynı şey gelir daha düşük olduğunda geçerli değil. Yani Riot Games oyuncuların maaşından geri para istemeyecek.

Organizasyonlar ise Riot’un elde ettiği gelirin %32.5’ini alacak. Bu havuzun yarısı tüm takımlara eşit dağılacak. Geriye kalan miktar ise takımların ligdeki sıralamasına göre paylaştırılacak. Riot Games bu gelir planının organizasyonların daha rekabetçi hale geleceği konusunda kendinden emin.

Yapılan açıklamadaki sürprizlerden bir diğer ise Player’s Association, yani oyuncu birliğiydi. Bu fikir de yaklaşık 4 yıldır tartışılıyor. Birçok emekli oyuncu bu konuda girişimler gerçekleştirse de somut bir adım atılmamıştı. Riot Games bu konuya da ön ayak olacak ve bu birlik şirket ve diğer legal kurumlar ile doğrudan çalışabilecek. Oyuncuların düşüncelerine de önem verdiğini bir kez daha vurgulayan Riot Games’in bu girişimi fazlasıyla olumlu.

League of Legends oyuncusu, aynı zamanda profesyonel sahnenin sıkı takipçisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir