League of Legends League of Legends Haberleri

Kuzey Amerika LCS’te final: TSM – CLG

Kuzey Amerika LCS şampiyonu, playoff finali TSM-CLG karşılaşmasının sonucu ile belli oluyor. Ligin finalinin belki de “ezeli rekabet” diyebileceğimiz eşleşme ile sonuçlanacak olması ise, biz seyircilere ayrı bir heyecan katmakta.Ligin bitimine doğru kötü haftalar geçiren TSM, bu finale tabiri caizse tırnaklarıyla basamakları kazıyarak geldi. Ligi 5. olarak bitiren takım, iyi bir başlangıç yapmasına rağmen son haftalarda alt koridor oyuncusu WildTurtle’ın ve ormancısı Santorin’in kötü performansı yüzünden oldukça kötü günler geçirmişti. Çeyrek final eşleşmesinde Gravity ile karşılaşan takım, playofflarda ne kadar farklı bir kimliğe büründüklerini ilk maçta belirtmiş oldu. Sezonun büyük bir bölümünü lider geçiren rakibini 3-1 yenmeyi başaran takım, yarı finalde ise normal sezonu 1. olarak bitiren Team Liquid ile karşılaştı. Tıpkı çeyrek final eşleşmesi gibi, bu seriyi de 3-1 kazanan takım, adını finale yazdırmayı başardı. Özellikle de Dyrus’un performansı göz dolduran cinstendi. Öte yandan CLG, tarihinin en iyi sezonunu geçiriyor diyebiliriz. İlk defa bir Dünya Şampiyonası’na katılmaya hak kazanma şansı elde eden takım, finalde bu şansını elinden kaybetmek istemiyor zira belki de bir daha bu kadar yaklaşamayabilirler. Normal sezonu 2. olarak bitiren takım, TSM’in aksine sadece 1 takımı eleyerek finale çıkma şansını kazandı. Yarı finalde Team Impulse ile eşleşen takım, beklentilerin de üstüne çıkarak seriyi 3-0 kazandı ve finalde TSM’in rakibi oldu. TSM-CLG eşleşmesinin uzun zamandır var olan rekabete yakışır bir şekilde güzel geçeceğinden şüphe duymuyoruz. Fakat favori olarak bir takımı da göstermek oldukça zor. Zira CLG, “karakterinin dışında” bir şekilde playoffları oynarken, TSM ise 5 maçlık serilerin nasıl oynanacağı konusunda ders veriyor. Serinin başa baş geçeceğini düşünsek de, TSM’in Dyrus’un artan performansı ve Santorin’in oyundaki etkinliğini arttırması nedeniyle bir adım önde olduğunu belirtmekte fayda var.

Kısa bir değerlendirmenin ardından, koridor bazlı eşleşme analizimize geçelim;

Üst Koridor: Dyrus-ZionSpartan

Bana kalırsa bu eşleşme, TSM açısından serinin kaderini belirleyecek olan eşleşme. Zira TSM, Dyrus’un performansına bağlı olarak takım olarak performans gösteriyor. Eğer rakip takım Dyrus’a odaklanıyor ve onu oyundan düşürüyorsa, TSM de takım oyunu açısından hasar görüyor. Eğer Dyrus takıma gerekli desteği sağlayıp, hatta taşıyıcı rolünü de üstleniyorsa, TSM’in maç kaybetmesi neredeyse imkansız oluyor. Dyrus, normal sezonda ortalama bir performans gösterirken, sezonun sonlarına doğru bir performans düşüklüğü yaşamıştı. Oyuncunun playoffta nasıl bir performans göstereceği merak konusu iken, normal sezondan çok farklı performans sergilemesi, Dyrus’un tecrübesinin ve doğru mentaliteye sahip olmasının bir sonucu. Oyuncunun skora olan ortalama katkısı normal sezonda %67 iken, bu rakam playofflarda %72’ye yükseldi. Özellikle de TL serisindeki Olaf oyunları mükemmele yakındı. Takım için “destek tank” rolündense taşıyıcı rolünü de oynayabileceğini kanıtlayan oyuncu, TSM’in seriyi kazanmasının altında yatan en önemli nedenlerdendi. Öte yandan ZionSpartan, Dyrus’un aksine, taşıyıcı rolündeki şampiyonları daha çok seven bir oyuncu. Zion’un karakteristik olarak agresif oynaması ve takımını taşımaya çalışan oyun yapısı CLG için oldukça önemli olmasına rağmen, oyuncu son haftalarda Olaf ve Fizz dışında agresif bir şampiyon oynayamadı. Oyuncu 10. dakikada altın farkı istatistiğinde +275 ile üst koridor oyuncuları arasında 1. sırada bulunurken, takımının ürettiği hasarın %21.4’ü kendisinden geldi. Oyuncunun en başarılı olduğu şampiyon Gnar olarak gözükürken, aynı istatistiğin Dyrus için de geçerli olduğunu belirtelim.

Koridor değiştirme senaryosunun gerçekleşmeyeceğini varsayarsak, CLG’nin yetenek olarak bu eşleşmeden önde olduğunu söyleyebiliriz. Koridorun akıbeti üst koridor-ormancı sinerjisine oldukça bağlı gözükse de, CLG’nin bu koridoru rahatlıkla kazanacağını söyleyebiliriz. Öte yandan Dyrus’un yükselen performansı ve muhtemel bir koridor değiştirme senaryosu göz önüne alınınca, TSM’in bu durumları çok daha iyi oynadığını ve rakiplerinin hatalarını rahatlıkla avantaja çevirdiğini söyleyebiliriz.

Orman: Santorin-Xmithie

Serideki en başa baş geçecek eşleşme olan ormancı eşleşmesi, iki oyuncunun da farklı özellikleri olması ile dikkat çekiyor. Santorin daha çok orta koridor oyuncusu Bjergsen’i beslemeye yönelik oynarken, Xmithie ise daha çok karşı baskınlar ile takım arkadaşlarına yardım etmeye çalışıyor. Öte yandan Xmithie’nin diğer bir özelliği ise üç koridora da eşit miktarda baskın yapmaya çalışması. Elbette Doublelift’in bulunduğu koridor öncelik olarak gösterilebilir, fakat Santorin’in aksine, Xmithie, üst koridor oyuncusuna da aynı miktarda yardımı göstermeye çalışıyor. En büyük fark bu gibi gözükse de, asıl fark oyuncuların takımlarının skorlarına yaptıkları katkı istatistiğinde ortaya çıkmakta. Xmithie’nin playofflarda skora olan ortalama katkısı %86.8 iken Santorin’de bu istatistik %78.9. Bu iki oyuncunun, bu istatistikte ilk iki sırayı paylaştığını da belirtelim. Diğer bir farklılık ise oyuncuların orman kampı temizlemek ile geçirdiği süre. Santorin farma çok daha önem verirken, Xmithie koridorlara yapacağı baskınlar uğruna farmından ödün vererek takım arkadaşlarına yardım etmeyi seçiyor.

Santorin’in en iyi yaptığı şeyin orta koridoru beslemek olduğunu söylemiştik. Eşleşmede önemli olacak olan nokta, Xmithie’nin oynayacağı tarz. Aktif mi yoksa proaktif mi oynayacağı büyük merak konusu. Santorin’in oyunu yönlendirmesine izin vermek kötü bir fikir gibi dururken, Xmithie’nin alacağı bireysel insiyatifler, Bjergsen’in beslenmesine ve TSM takımının ana taşıyıcısının güçlenmesine neden olabilir.

Genel olarak Xmithie’nin oyuna daha fazla etki edeceğini düşünmekteyiz. Yine de Santorin’in erken orman baskınları, avantajı eline alıp takımının snowball olmasına neden olabilir.

Orta Koridor: Bjergsen-Pobelter

Mekanik olarak iki harika oyuncunun eşleşmesini izleyeceğimiz orta koridor eşleşmesi, TSM’in lehine gibi gözükse de, Pobelter’ı da yabana atmamak gerekiyor. TSM’e geldiğinden bu yana kendisini oldukça geliştiren ve tüm ligde en çok korkulan orta koridor oyuncu olan Bjergsen, TSM’in en büyük silahı. TSM’in ürettiği hasarın %34.6’sı Bjergsen’den gelmekte. Oyuncunun skora olan ortalama katkısı %90.6 iken, en yakın rakibi Pobelter’ın ise %79.7. TSM’in asıl taşıyıcısı Bjergsen olarak gözükse de, oyuncu gerektiği durumlarda arka planda kalıp takımın diğer taşıyıcısı WildTurtle’ı desteklemekten de çekinmemekte. Koridor safhasında oldukça agresif olan oyuncu, 10 dakikada ortalama altın farkında +178 ile 1. sırada bulunurken dakikada şampiyonlara verilen ortalama hasar istatistiğinde de 649 ile 1. sırada bulunmakta. Bjergsen’in öne geçmesi, TSM’in oyunu kazanması adına atılan en büyük adımlardan birisi olacaktır. Zira oyuncu bencillik yapmayıp, harita üzerindeki diğer koridorlara da baskınlar yaparak takım arkadaşlarının da koridorlarını kazanmasında sürekli olarak yardımcı oluyor.

Öte yandan Pobelter ise, CLG’ye geldiğinden beri büyük bir değişim yaşadı. CLG’den önce daha çok suikastçi şampiyonları oynayan ve daha bencil davranan oyuncu, CLG’ye geldiğinden beri daha “off-carry” denilebilecek, büyük hasar veren fakat hyper-carry olarak gösteremeyeceğimiz şampiyonları oynuyor. Bu, oyuncunun mekanik yeteneğinin boşa kullanıldığının bir göstergesi gibi gözükse de, takımın diğer taşıyıcıları olan Doublelift ve Zion’un rahatça oynaması açısından çok önemli bir detay. Koridor safhasında agresifliği şampiyon eşleşmesine göre dengelemeye çalışan Pob’un en büyük özelliği, oynadığı şampiyonun limitlerini çok iyi bilmesi ve şampiyonun yeteneklerini kullanmasındaki dakiklik.

Genel olarak eşleşme Bjergsen’in lehine gibi gözüküyor. Ormancıların bu eşleşmede de katkısı çok büyük olacaktır. Santorin’in geleneksel orta koridor kamplarını bu maçta da göreceğimize şüphe yokken, Xmithie’nin omuzlarında büyük bir yük bulunmakta.

Alt Koridor: Wildturtle,Lustboy-Doublelift,Aphromoo

Yetenek ve sinerji açısından eş geçecek gibi gözüken bir diğer eşleşme olan alt koridor eşleşmesi, kağıt üzerinde yine CLG’nin lehine geçecek gibi gözüküyor. WildTurtle, sezonun sonlarına doğru oldukça fazla eleştirilmişti ve deneme amaçlı yedeğe çekilmişti. Oyuncunun yedeğe alınması kendisine motivasyon olarak yansımış, son haftalarda harika performans sergilemişti. Yükselen performansına playoffta da devam eden WildTurtle, Bjergsen’den sonra TSM’in en büyük silahı. Destek oyuncusu Lustboy da, Santorin ile olan uyumunu sezonun sonlarına doğru kaybetmiş gibi gözükse de, oyuncu eski istikrarlı iyi oyununa devam edince TSM’in de problemleri çözülmüş oldu. Turtle-Lustboy ikilisi daha çok takım savaşlarında parlayan bir ikili. Öte yandan Doublelift-Aphromoo ikilisi koridor safhasını rakiplerinden çok daha fazla agresif oynamayı seven bir ikili. Doublelift’in mekanik olarak harika bir oyuncu olduğunu belirtmemize gerek yok. Aphro ise, Lustboy’un aksine CLG’nin beyni görevinde. Takımda shotcaller görevini de üstlenen Aphro, stres altında aldığı harika kararlar ile takımının aldığı zaferlerde çok önemli rol oynuyor.

2vs2 koridor görme ihtimalimiz düşük olsa da, bu koridor eşleşmesinden CLG önde çıkacaktır. Olası bir koridor değiştirme senaryosunda ise TSM’in daha iyi oynayacağını belirtmekte fayda var.

Skor tahmini: TSM 3-2 CLG

Team SoloMid-Counter Logic Gaming karşılaşmasını 23 Ağustos saat 23.00’da lolesports.com adresinden izleyebilirsiniz.

League of Legends oyuncusu, aynı zamanda profesyonel sahnenin sıkı takipçisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir