League of Legends League of Legends Haberleri

Kuzey Amerika LCS son hafta maçları ve analizleri

Playoff eşleşmelerinin belli olacağı son hafta olan 9. hafta Kuzey Amerika LCS maçları dün itibariyle oynandı. Normalde Batı Avrupa LCS’de gördüğümüz sıralamada beraberlik durumunu bu sezon Kuzey Amerika’da gördük. Sadece orta sıralardaki takımlar değil, üst sıralardaki takımların da W-L sayılarının eşit olabileceği ihtimali, bu sezonun çok çekişmeli geçtiğinin kanıtı. Hatta ünlü Kuzey Amerika LCS yorumcusu Josh “Jatt” Leesman’ın twitterda paylaştığı ihtimaller kağıdını gördüğümüzde bu kadar çok olasılık olabileceğine inanmamıştık.

Jatt’in tahmin ettiği gibi 2. gün maçları sonunda 2 tane tie-break maçı oynandı. Öncelikle 1. gün maçlarının sonuçlarına, ardından maçların analizine başlayalım.

w9d1

Görüldüğü gibi çok fazla sürpriz olmadı ilk gün maçlarının ardından. Dilerseniz direk ilk maç ile başlayalım.

Günün ilk maçı Gravity ve Cloud 9 arasındaydı. Maç sonu oyuncuların performansları ve skorları şu şekilde oldu:

gv-c9

Evet, yanlış görmediniz. Urgot’u NA LCS’e getiren Keane, yine soloque seçimlerini LCS’e getirmeye devam ediyor. Bu seferki sürprizi Rumble olan Keane’in harika bir Rumble performansı ortaya koyduğunu söyleyemeyiz. Bunun en büyük nedeni ise klasik C9 stratejisi olan “Hai’ye kamp yapmak”. Oyun başında Sejuani’nin baskınlarıyla koridordaki etkinliğini iyice arttıran Zed, takım savaşlarında da iyi bir oyun sergiledi. Özellikle de alt koridorda sürekli olarak birilerini yakalayıp öldüren Hai, bu oyun çok iyi oynadı.

Lemon ise Nautilus’a git gide daha iyi alışıyor. Lucian-Nautilus ikilisi yeni metada bence kendisine oldukça iyi bir yer buldu. Meteos ise eski “power jungle” dönemlerine geri dönüyor. Özellikle de 5.5 yamasından sonra tankların daha da güçlü olması, Sejuani’yi inanılmaz bir ormancı seçimi haline getirdi.

Maçın kopma anı şüphesiz 44. dakikadaki baron önündeki takım savaşıydı. Bütün maç boyunca güzel bir Kennen ultisi kullanamayan Balls, ilk defa 5 kişiyi ultilemeyi başardı ve C9’un oyunu kazanmasındaki anahtar savaşın lehlerine olmasına olanak sağladı. Söylemek gerekir ki Seju-Kennen kombosu oldukça güçlü ve takım savaşına girmek böyle bir kompozisyonla, oldukça anlamsız.

Maçın kısa özetini şuradan izleyebilirsiniz:

Günün ikinci karşılaşması olan Team 8-CLG maçı ile devam edelim. Maç sonu oyuncuların performansları ve skorları şu şekildeydi:

t8-clg

CLG ile ilgili söylenebilecek en iyi şey, sezon boyunca çok iyi oynadıkları takım oyununu bu maça da yansıtmış olmaları. Orta koridor meta herolarının büyücülerden asasinlere geçmesi ile birlikte neredeyse takımın ikinci nişancısı gibi oynayan Link, bu maç da Corki seçimi ile bizleri şaşırtmadı. 7-3-7 skoruyla maçı bitiren Link, oyun başlarındaki baskınlarıyla bu skorları toplayarak hem kendisinin gelişmesi, hem de takım arkadaşlarının koridorlarında üstünlük sağlaması açısından önemli hamleler yaptı.

Kompozisyon açısından bakıldığında T8’in takım savaşı odaklı olduğunu görüyoruz. Fakat oyunun başlarında ya da ortalarında tam olarak aradığı 5v5 savaşları yakalayamadı T8 takımı. CLG takımının geri çekilerek hasar verme yeteneğinin üst seviyede olması ile çoğu zaman kovalayan olup skor veren takım olmak, T8’in CLG’ye göre kötü oynadığının bir göstergesiydi.

Burada, çok sık görmeye başladığımız Sejuani seçiminden de bahsetmek gerekir. Oyun başında muazzam bir harita baskısına sahip olan Sejuani, oyun ilerledikçe çok iyi bir şekilde güçleniyor. Yeni metadaki tank dominasyonunun en iyi örneği olan Sejuani’yi seçen takımlar genelde kaybetmiyor. Xmithie de Sejuani’nin hakkını vererek oynaı ve 1-0-11 gibi bir skorla maçı bitirdi.

Maçın kısa özetini şuradan izleyebilirsiniz:

Günün 3. karşılaşması olan Winterfox-Team Liquid maçı ile devam edelim. Maç sonu oyuncuların performansları şu şekilde oldu:

wfx-tl

Bu maç, WFX için textbook niteliğinde bir maç oldu. Double adc kompozisyonunu bir kez oynayan WFX takımına karşın TL ise Vladimir ve Renekton seçimleriyle bizleri şaşırttı. Söylemek gerekir ki Vlad seçimi, Hiç de beklendiği gibi bir sonuç vermedi.

Double ad-double tank ile güçlü bir takım savaşı kompozisyonuna sahip olan WFX, Ezreal ve Sion çevresinde oyunu çok iyi bir şekilde şekillendirdi. Gleeb’in Nautilus’u ise takdire şayandı. TL’in yapamadığı şey ise WFX takımından bir oyuncuyu pozisyon dışı yakalamaktı. WFX takımı çok daha iyi bir takım kompozisyonuyla aslında bu maçı yasaklama ekranında kazandı diyebiliriz.

Maçın kısa özeti şu şekildeydi:

Günün 4.  karşılaşması olan Team Coast-Team SoloMid karşılaşması ile devam edelim. Maç sonu oyuncuların performansları şu şekilde oldu:

cst-tsm

Keane’in Urgot oynayışı Bjergsen’i cesaretlendirmiş olacak ki, TSM takımı mid-Urgot seçimi ile herkesi şaşırttı. Geleneksel bir tanka sahip olmayan TSM takımının en güçlü yanı sürekli olarak spamlayabilecekleri rahatsız edici yeteneklerle dolu şampiyonlara sahip olmalarıydı. Urgot, Kog, Nidalee, Lulu, bu şampiyonlar belki de oyundaki en iyi “poke” şampiyonlar.

Coast takımında ise bizleri şaşırtan seçim olarak Twitch’i görüyoruz. 4. sezonda oldukça öncelikli seçim olan Twitch’in 5. sezonda görmeyişimizin en büyük nedenlerinden birisi şu an metadaki şampiyonlara karşı hasar verememesi. Yine de Mash, Twitch’i kabul edilebilir bir şekilde oynadı lakin 2-3-0 skoru, takımını taşımasına yetmedi.

Maçın yıldızı ise şüphesiz Santorin’di. Her zaman için, doğru zamanda doğru yerde bulunmasıyla takımını sırtlayan ve 5-0-8 skoru ile maçı bitiren Nidalee, maçı TSM’in kazanmasındaki en büyük etkendi.

Maçın kısa özetini şuradan izleyebilirsiniz:

Günün son karşılaşması ise Team Impulse ve Dignitas arasındaydı. Maç sonu oyuncuların performansları ve skorları şu şekilde oldu:

tip-dig

Dignitas’ın “relegation” oynamaması için mutlak suretle kazanması gereken maçta bizleri bir sürpriz bekliyordu: Uzun zamandır görmediğimiz orta koridor Katarina. Katarina, karşı takımda kitle kontrolü yetenekleri olmadığında ya da çok az olduğunda oldukça iyi işleyebilecek bir seçim. Shiptur da Katarina’yı gayet iyi bir şekilde oynadı. Dignitas takımının Katarina etrafında kurduğu takım kompozisyonu ise Katarina’nın snowball olmasını ve 4-0-7 skoruyla bitirmesine olanak sağladı.

Maçın yıldız ise şüphesiz Gamsu’ydu. Bu sezonun en iyi maçını çıkartan Gamsu, uzun zamandır gördüğümüz en iyi Sion performanslarından birisini çıkardı. Kullandığı her ulti hedefi bulan ve takımın tankı olarak harika bir iş çıkaran Gamsu, Dignitas’ın kazanmasındaki önemli faktörlerdendi.

Impulse takımında ise Adrian’ın sürekli olarak yakalanması ve Impact’in kamplanması, takımı oldukça güçsüz bir pozisyona soktu. Rush’ın genel olarak üst koridora odaklanması ve alt koridorun sürekli olaran Zac tarafından baskın yemesi de, TIP’in oyunu kaybetmesindeki etkenlerden.

Maçın kısa özetini şuradan izleyebilirsiniz:

2. gün karşılaşmalarına bir göz attıktan sonra maçları incelemeye devam edelim.

2. gün

Günün ilk karşılaşması olan Winterfox-Team Coast ile devam edelim. Maç sonu oyuncuların performansları şu şekildeydi:

wfx-coast

Bu maç, kardeş oyuncuların sinerjisini ilk defa görebildik. Avalon-Helios ikilisi bu maç çok önemli işler yaptı WFX adına. WFX için gelecekteki takım kompozisyonunun da bu şekilde olması beklenebilir. Avalon’un durdurulamaz tank seçimleri ve Pobelter’ın iyi oyununu daha da öne çıkaracak kompozisyonlarla, WFX yaz döneminde iyi işler çıkartabilir.

Ligden düşen Coast takımında ise ilginç 2 seçim vardı: Urgot ve Varus. Urgot artık daha sık görmeye başladığımız şampiyonlardan fakat Varus’u uzun zamandır profesyonel sahnede görmemiştik. Söylemek gerekir ki WFX takımı, mancloud’un Urgot’unu muazzam bir şekilde counterladı. Cho susturması ve Lulu polymorph’u ile Urgot neredeyse maç boyunca 1 tane iyi ulti atamadı.

Maçın kısa özetini şuradan izleyebilirsiniz:

Ve geldik haftanın en önemli maçına: Cloud 9-Team SoloMid. Maç sonu oyuncuların performansları şu şekilde oldu:

c9-tsm

Cloud 9 için sezonun en önemli maçıydı bu maç. Eğer kazanırlarsa, CLG de kaybederse, CLG ile berabere olup tie-break maçına çıkacaklardı. Bu da kendilerinin hala 2.lik için bir şansları olduğunun göstergesiydi. Nitekim Cloud 9, bu maçta geçen sezonlardaki C9’u bize gösterdi.

Stresi ve tansiyonu yüksek bir maçtı. Bana kalırsa maçta fark yaratan oyuncular Meteos ve Sneaky oldu. Meteos 6. seviyeye ulaşabildiği kadar hızlı ulaşmaya çalıştı ve solo koridorlarla aynı sürede 6 lvl oldu. Bu avantajı ise Dyrus üzerinde kullanmayı seçen Meteos ilk kanı Balls’un almasını sağladı. Sneaky ise muazzam mekaniklerini bu oyunda bir kez daha sergiledi. Rakip takımın yeteneklerinden sürekli olarak sakınmayı başaran Sneaky, koridor safhasında birden fazla olabilecek ölüm sayısını maç boyunca 1’de tutmayı başardı.

TSM ise bana kalırsa en büyük hatayı Kennen seçimi ile yaptı. Daha önceki yazılarımızda da bahsettiğimiz gibi Kennen, bir kez geriye düştü mü bir daha toparlaması oldukça zor şampiyonlardan. Meteos’un Dyrus kampı da Kennen’i maç boyunca geride tuttu ve 1-5-1 gibi kötü bir skorla maçı bitirmesini sağladı.

Maçın kısa özetini şuradan izleyebilirsiniz:

Günün 3. karşılaşması olan Team Liquid-Dignitas maçı ile devam edelim. Maç sonu oyuncuların performansları ve skorları şu şekildeydi:

tl-dig

Aynı şekilde, bu maç da TL için sezonun en önemli maçıydı. Play offlara kalmak için kesinlikle bu maçı kazanması gereken takım, o karakteri gösterebildi, hem de ikna edici bir şekilde.

Bu maçta değinmek istediğim oyuncu Xpecial. Bir önceki maçta da Annie alan ve inanılmaz kötü oynayan Xpecial, tekrar Annie’yi seçerek hem Kiwikid’in favori şampiyonunu seçmesini engelledi, hem de kendisine yeni bir şans verdi. Bu şansı iyi kullanan Xpecial’ın oyun başı baskınları oldukça etkiliydi. Özellikle de orta koridor baskınları Fenix’in daha da güçlenmesinin en önemli nedenlerindendi.

Dignitas’ta ise Kennen seçimi, Hecarim karşısında varlık gösteremedi. Azingy’nin Zac’i ise takımda hasar olarak güçlenmiş bir şampiyon olmadığı için takım savaşlarında hep ilk ölen oldu. TL’de ise IWD oldukça iyi bir performans sergiledi. Harita objektiflerinde çarpını hiçbir şekilde kaçırmayan ve takımına ejderleri birer birer kazandıran Sejuani’nin ultileri de takım savaşlarının TL lehine olmasının en önemli nedenlerindendi.

Maçın kısa özetini şuradan izleyebilirsiniz.

Günün 4. karşılaşması olan GV-T8 maçı ile devam edelim. Maç sonu oyuncuların performansları şu şekildeydi:

gv-t8

Bu maç tamamiyle BunnyFufu ile ilgiliydi. Kendisinin ne kadar iyi Thresh oyuncusu olduğunu bilmeyen yok artık sunucuda. Yine de T8 takımı Bunny’nin Thresh almasına izin verdi. Bu da sonlarını getirdi diyebiliriz.

Keane yine soloq seçimlerinden birisi olan Vladimir-mid ile bizi şaşırttı. Fakat bu sefer Vladimir seçimi GV için oldukça iyi gitti. Cop ise 12-0-4 ile muazzam bir oyun ortaya koyarak GV için taşıyıcı görevini üstlendir. T8’in yanlışı ise bana kalırsa double-ap kompozisyonunu yanlış kullanmalarıydı. Lissandra hali hazırdaki metada oldukça güçlü olabilir, fakat aynısını Gragas için söyleyemeyiz.

Maçın kısa özetini şuradan izleyebilirsiniz:

Günün son maçı olan TIP-CLG ile devam edelim. Maç sonu oyuncuların performansları ve skorları şu şekilde oldu:

tip-clg

Bu maçın yıldızı şüphesiz Rush’tı. Kore sunucusunda bir yıldız olan Rush, bütün sezon boyunca istediği agresif oyunu yansıtamamıştı. Bu maçta ise tüm sezonun acısını çıkartmak istercesine inanılmaz bir agresiflikte oynadı. Üst koridorda 2v3’ü Impact ile kazanmayı başaran Rush, bu noktadan sonra snowball olarak takımına sürekli skor üstüne skor aldırdı.

Genel olarak maçla ilgili olarak söyleyebileceğimiz şey TIP’in CLG’den kat kat daha iyi oynadığı gerçeğiydi. Adrian sezon boyunca hiç iyi oyun çıkaramayan Leona’yı bu maç harika kullandı. XiaoWeiXiao ise ilginç Ap Corki seçimiyle bizleri şaşırttı fakat o da 3-0-5 gibi iyi bir skorla maçı bitirdi. Dünya yıldızı Impact ise Rumble’ı harika kullanarak mükemmel ultileriyle takım savaşlarında ve ufak savaşlarda önemli fark yarattı.

CLG açısından, ZionSpartan’ın favori şampiyonu Jax’ın maça bir etki etmediğini belirtmemiz gerekir. Doublelift-Aphro ikilisi ise çok da kötü oynamasa da, normalde takımlarının taşıyıcı rollerini üstlendiklerinden, göreceli olarak kötü oynadıklarını söyleyebiliriz.

CLG bu maçı kaybederek gün sonunda C9 ile tie-break maçı oynamak zorunda kaldı.

Maçın kısa özetini şuradan izleyebilirsiniz:

 

Gün sonunda ise 2 tane tie-break maçı oynanacağı kesinleşti. İlk maç, play-offlara kalacak son takımı belirlemek adına oynanan Team Liquid ve Team 8 arasındaydı. Maç sonu oyuncuların performansları şu şekildeydi:

t8-tl

19 maç. Tam 19 maç gerekti o herkesin korktuğu ve saygı duyduğu Dünya Şampiyonu Piglet’i görmemiz için. Geç oldu ama güç olmadı. Zira Piglet, bu maç tam bir dünya yıldızı gibi oynadı. Mükemmel pozisyon aldı, sürekli olarak tankların gerisinde durdu ve takımını sırtladı. Aynı şekilde Fenix de, Piglet ile birlikte TL takımını sırtlayan bir başka oyuncuydu. bu ikili toplamda 18-6-17 gibi muazzam bir skor katkısında bulundu.

Maç başında iki skor alan T8 takımı için işler iyi gidiyordu. Herkes, artık üzerilerindeki lanet meşhur olmuş takım için yine “acaba?” derken sahneye yavaş yavaş çıkan Piglet bu kötü gidişe dur dedi. Bana kalırsa stratejik olarak değil, tamamiyle takım kompozisyonu olarak maçı kaybeden T8 takımı play-off hayalini bu maçta yakalayamadı.

TL takımında ise bütün sezon boyunca iyi performans gösteren Quas, bu maç da “2. support” görevini oyun sonunda çok iyi yaptı ve takımının play-offlara kalmasındaki en önemli etkenlerden birisi oldu.

Maçın kısa özetini şuradan izleyebilirsiniz:

Günün 2. tie-break karşılaşması olan C9-CLG maçı ile devam edelim. 2.lik için mücadele eden takımların maç sonu performansları ve skorları şu şekilde oldu:

c9-clg

Başlamadan önce söyleyelim: Maç 27 dakika sürdü. Bu sezon için rekor sayılabilecek bir sürede C9 maçı kazandı.

Kompozisyonlar ile başlamak gerekirse, iki takım da bizleri şaşırtan seçimler yaptı. Aslına bakarsanız, bu maç, şampiyon seçimleri açısından nostaljik bir havadaydı diyebiliriz. CLG, Vayne-Alistar ikilisini tekrardan seçerek eski günleri yad ederken, C9 ise Meteos’un imza şampiyonu Zac ve Sneaky’nin oynamayı çok sevdiği Draven ile maça başladı.

C9 takımı maçın başlarında üst koridorda Zion’a baskın yaparak onu oyundan düşürmek için çabaladı. Kısmen başarılı da oldu diyebiliriz. Nispeten sakin geçen orta koridorda çok fazla aksiyon olmazken(final takım savaşı dışında), genellikle aksiyon ve savaşlar kenar koridorlarda gerçekleşti. Alt koridorda gerçekleşen savaş sonucu Sneaky’nin kill almasıyla, sanırım oyun bir şekilde orada koptu. Sneaky, Draven pasifiyle topladığı yükleri altına çevirerek fazladan 710 altınla bir anda muazzam bir üstünlük sağladı Doublelift’e karşı.

C9 takımı genel olarak takım savaşlarını çok iyi oynadı. 2 sene önce bütün ligi domine ettikleri dönemdeki gibi bir mentaliteyle savaşlara giren C9 takımı, sürekli olarak Sneaky’yi korudu ve tanklarının bütün hasarı almalarını, karşı takımı yumuşatmalarını bekledi.

Maçın nostaljik bir havası olduğunu söylediğimizde, yalan söylemiyorduk. Maç tam olarak CLG’nin eski dönemlerindeki oyunu gibiydi. Doublelift’in sürekli olarak split push yapmaya çalıştığı maçta, 5v5 gerçekleşen savaşların sayısı, Doublelift’in sürekli olarak takımdan ayrı kalmasının sonucu çok azdı.

Maçın kısa özetini şuradan izleyebilirsiniz:

Bu maç ile birlikte takımların play-off sıralamaları da belli oldu. Son olarak, LCS Bahar Sezonu’nun sıralaması şu şekilde oldu:

sıralama

League of Legends oyuncusu, aynı zamanda profesyonel sahnenin sıkı takipçisi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir