League of Legends League of Legends Haberleri

5Mid Meta: EU metası uluslararası sahneye neden ayak uyduramıyor?

Beklendiği gibi bu sezon çekişmeli ve keyifli maçlara sahne olan EU LCS, ligde fırtına gibi esen takımlarının dahi uluslararası turnuvalarda başarı yakalayamaması ve metayı takip edememesi nedeniyle sıkça eleştiriliyor. Biz de bu konuyu ele aldık ve Avrupa takımlarının metaya ayak uydurmakta yaşadığı sorunları analiz ettik.

Hafta sonu Intel Extreme Masters 2017 Katowice turnuvası sebebiyle ara verilen EU LCS, üç takımını bu turnuvaya göndermesine rağmen istediği sonuçları alamadı. Ligin en iyi üç takımı olarak gösterilen Unicorns of Love, H2K ve G2 Esports, toplamda sekiz takımın katıldığı turnuvada hezimete uğradı desek yanılmış olmayız. Zira ilk maçını Kore’nin açık ara en zayıf takımı Kongdoo Monster ile oynayan UOL, bu maçtan galip ayrılmasına rağmen turnuvada daha fazla ilerleme başarısı gösteremedi. Yine G2, önce kaybedenler tarafında Kongdoo’yu yenip, ardından ligde de mağlup ettiği Unicorns of Love’ı devirerek yarı finale çıkmayı başardı. Dört takımın olduğu B grubunda kendilerinden pek bir beklenti olmayan Kongdoo Monster ekibinden alınan galibiyetlerle yarı finale bir takım gönderen Avrupa, A grubunda da yine rakiplerin zayıflığı sayesinde H2K’in playoff’lara kalmasıyla kağıt üzerinde bir başarıya imza atmış oldu.

H2K ve G2 Esports’un yarı finalde temsil ettiği EU’nun iki rakibi vardı. Birincisi geçtiğimiz sezon LCK’de şampiyon olan ancak ardından kadronun dağılmasıyla vasat bir takım haline gelen ve şu an ligde son sıralarda yer alan ROX Tigers, diğeri ise LMS’te mücadele eden ve şu anda namağlup unvanıyla ilk sırada bulunan Flash Wolves’tu. Yani aslına bakılırsa Avrupa’nın yarışacağı tek takım Flash Wolves ekibiydi ve yarı finalde ROX’u yenmesine kesin gözüyle bakılan G2, finalin en büyük adayıydı. Beklenen oldu ve Kore’nin şu an için en zayıf takımlarından ROX’u yenen G2 finale adını yazdırdı. Diğer tarafta ise Flash Wolves’u zorlayan ancak deviremeyen H2K, turnuva boyunca karşılaştığı ilk güçlü takıma yenilerek yarı finalde elenmiş oldu. Final serisi ise Flash Wolves adına çok rahat geçti ve rakibi G2’yu zorlanmadan 2-0 yenen ekip, turnuvanın şampiyonu oldu.

Flash Wolves’un başarılı ormancısı Karsa, turnuva esnasında Alman espor haber sitesi Sport1’e verdiği röportajda, Avrupa takımlarının metaya çok yavaş ve geç ayak uydurduğunu, bu yüzden uluslararası turnuvalarda adaptasyon sorunu yaşayarak başarısız olduklarını belirterek EU’nun kötü durumunu gözler önüne serdi. Daha güçlü ve iyi durumda nişancılar dururken iki maçta da Sivir almayı tercih eden, Karsa’nın yine iki maçta da metanın en güçlü ormancısı Kha’zix’i almasının önüne geçmeyen G2 için mağlubiyet kaçınılmazdı ve Flash Wolves iki maçı da zaten seçim yasaklama ekranında büyük oranda kazanmıştı.

İlk olarak Sivir tercihini incelememiz gerekirse, metaya çok çabuk ayak uyduran ve hatta “metayı belirleyen” dahi diyebileceğimiz LCK’de Sivir bu sezon yalnızca altı maçta oynandı. Bu altı seçimden son iki tanesi ilginçtir ki ligin dibindeki takımlar olan ROX ve Kongdoo Monster tarafından yapıldı. Haliyle bu şampiyonun alındığı maçlardan takımlar galibiyet çıkaramadı. Şu anki durumu böyle olan Sivir’i, iki maçta da alan G2, EU takımlarının metaya adaptasyon sorununu izleyenlere tekrar göstermiş oldu. Bunun yanında, yalnızca belli durumlarda tercih edilen ve son zamanlarda çok az gördüğümüz yakın dövüşçü destek şampiyon ısrarı da G2’yu bitiren hamlelerden oldu. Şu anki metada menzile sahip destek şampiyonların açık ara daha avantajlı seçimler olması ve koridoru büyük ölçüde kazanmayı sağlaması, her iki maçta yakın dövüşçü destek alan G2’nun seriyi Flash Wolves’a hediye etmesi anlamına geldi.

Koridor aşamasında ve savaşlarda iyi olan Avrupa takımlarının genel olarak sorununa baktığımızda; ne zaman ve nasıl baskı kuracakları, hangi aşamada geri çıkacakları, ne zaman savaş ne zaman savunma yapacakları gibi konularda kararsız kalmaları ile karşılaşıyoruz. Nitekim bu başlıklar artık League of Legends’da kazanmak için olmazsa olmaz şeklinde nitelendiriliyor. Ancak bu aşamaya gelmeden önce çok daha önemli bir konu mevcut: Seçim ve yasaklama. Takımların kompozisyonlarını kurdukları bu ekran artık o kadar önemli bir hal aldı ki, izleyenler henüz maç başlamadan sonucu tahmin edebiliyorlar. Zira profesyonel sahnede yer alan oyuncuların birbirlerinden çok büyük farklara sahip olmadıkları aşikar. Böyle olunca oyunu kazanmanın yolu doğru şampiyon tercihleri ve doğru strateji yapmaktan geçiyor. IEM turnuvasından gidecek olursak, şampiyon Flash Wolves, turnuva boyunca yukarıya tank, ormana savaş başlatabilen bir şampiyon, ortada büyücü, aşağıda ise nişancı ve büyücü destek kompozisyonunu kullanarak bu başarıyı elde etti. G2 ise final serisinde Kha’zix’e öncelik vermeyip, iki maçta da rakibinin bu şampiyonu oynamasına engel olamadı ve üst koridorda tank bir şampiyon yerine Rumble gibi kırılgan “AP” bir şampiyon tercih etti. Böyle olunca da mağlubiyet kaçınılmaz oldu. 2016’da çoğunlukla NA takımlarıyla karşılaşan ve yalnızca bir maç alıp yedi mağlubiyet yaşayan Flash Wolves, IEM’de ise EU takımlarıyla oynadı ve yedi galibiyet alarak sadece bir maç kaybetti. Bunun sebebi ise tamamıyla yanlış takım kompozisyonları ve metaya ayak uyduramamaktı.

Tank şampiyonların, özellikle yasaklanmazsa Maokai’nin her daim tercih edildiği üst koridorda bu şampiyonun yerine Shen’in daha fazla tercih edildiğini EU LCS’te görüyoruz. Kore ve NA LCS’te üst koridor seçimi olarak açık ara önde bulunan Maokai, Avrupa’da bu popülariteye sahip değil. Yine ilk iki ligde tercih edilme sayısı olarak Maokai’nin hemen ardından ikinci sırada gelen Nautilus’ın EU LCS’te fazla seçilmediğini, Rumble’ın bile bu şampiyondan daha sık alındığına şahit oluyoruz. Üst koridorda, eğer değişik bir takım kompozisyonu kurulmayacaksa kesinlikle tank bir şampiyona yer verilen bu metada Rumble gibi seçimlerle lig içerisinde başarılı olabilen takımlar, uluslararası turnuvalarda bu tercihi yaptıkları zaman IEM’de de gördüğümüz üzere hezimete uğruyor. Ormana baktığımızda ise Kha’zix ile Rengar’ın şüphesiz bu metanın en güçlü iki ormancısı olduğunu söyleyebiliriz. Her ligde üst sıralarda gördüğümüz bu şampiyonlar, kesinlikle takıma dahil ediliyor. Bu ikilinin yasaklandığı durumda ise LCK ve NA LCS’te Lee Sin, Elise, Graves gibi engage olabilen şampiyonların tercih edildiğini sıklıkla görüyoruz. Buna rağmen EU, neredeyse her maçta işlevselliği ön planda bulunan, hasarı çok sınırlı olan Ivern’ü ya tercih ediyor ya da yasaklıyor.

Orta koridorda metaya ayak uydurduğunu gördüğümüz EU’nun, nişancı pozisyonunda da ilginç seçimlerde bulunduğunu görüyoruz. Tristana, Kennen ve Draven gibi diğer liglerde hiç görmediğimiz seçimlerin yanında Sivir’i de çokça tercih eden EU takımları, zırh deşme eşyalarına yapılan iyileştirme sayesinde önemli bir konuma gelen nişancıları gerektiği gibi etkili kullanamıyor. Range’e sahip ve özellikle büyücü destek şampiyonların oyunun kaderini etkilemeyi başardığı bu metada, Nautilus, Tahm Kench ve hatta Braum gibi seçimleri çokça yapan EU takımları, destek pozisyonunun sahip olduğu potansiyelden yararlanamıyor diyebiliriz. Şu an için oynanabilir durumda bulunmayan ve haliyle hiçbir ligde görmediğimiz Alistar tercihini dahi yapan Avrupa, metaya ayak uydurmakta gerçekten zorlandığını bir kez daha ispatlamış oldu.

Dünya genelinde takımların güçlü şampiyonları ve kazanan kompozisyonları anında takım planlarına dahil etmeyi başarmasının yanında EU çok yavaş ve geride kalıyor. Bunun sonucunda da çekişmeli bir lige sahip olsa dahi, uluslararası turnuvalarda büyük başarıların yanına yaklaşamayan Avrupa, maç kazanmakta dahi zorluk yaşıyor. Bunda yeniliklere açık olmayan, Kore gibi büyük bir sahneyi takip etmeyen ve hep en iyisini kendilerinin bildiğini düşünüp yanılan EU koçlarının da payı büyük.

espor yazarı, avukat

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir