mix

Minecraft soruşturması sonuç buldu

Minecraft’ı yasaklamaya yönelik inceleme sonuçlandı: Yasaklanmalı!

Bugün itibariyle Minecraft artık Türkiye’de yasaklı bir oyun olmaya bir adım daha yakın. Geçtiğimiz ay haberimizde belirttiğimiz durum nihayete kavuştu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın başlattığı inceleme sonucunda Minecraft hala Bakanlığın öne sürdüğü şiddet unsurlarını içerdiği gerekçesi ile Türkiye’de yasaklı olanlar listesine girmesi istemiyle gerekli merciilere iletildi.

Bakanlığın konu üzerine raporları ilgili kurumlara yasal sürecin başlatılması için gönderildi. Artık Minecraft’ın Türkiye’deki kaderi mahkemelerin elinde. Mahkemenin oyunu yasaklaması halinde, karar önce Erişim Sağlayıcıları Birliği’ne (ESB) gidecek. ESB de internet servis sağlayıcılara bu kararı iletecek.

Oyunla ilgili hukuki sürecin başlatılmasını değerlendiren Ankara İnternet Kafeciler Odası Başkanı Önder Kaplan, “Dünyada oyunun yasaklandığı bir ülke yok. Bütün dünyanın ‘evet’ dediğine biz ‘hayır’ diyorsak bizde bir yanlış var” sözlerini sarf etti.

Bakanlığın ‘Minecraft’ raporunda şu tespitlere yer verildi:

– Oyunun içeriğinde ev, tarla, köprü gibi yapılar oluşturulabildiği için yaratıcılığı geliştirdiği düşünülse de bu yapıların yıkılmaması için diğer mobların (yaratıkların) öldürülmesine gerek duyulmaktadır. Kısacası şiddete dayalı bir oyundur.
– Oynayan çocukların yaş ve gelişim özellikleri dikkate alındığında, soyut düşünceye sahip olmayan çocukların oyunda yer alan dünyayla gerçek dünyayı ayırt edemedikleri görülmektedir.
– Oyun yüzünden çocukların, hayvanlara eziyet edebilecekleri, hayvanların hiç acı çekmediğini düşündükleri, şiddet içeren hareketlerde bulundukları, zarar verilen mobların acı çekmeden ölmeleri nedeniyle çocukların, davranışlarının sonuçlarını düşünmeden hareket ettikleri tespit edilmiştir.
– Çocukların diğer oyuncularla bu oyunu oynayabilmeleri, gerçek dünyada arkadaş edinebilmek için gerekli çabayı göstermemelerine ve sosyal izolasyon nedeniyle daha çok yalnızlaşmalarına neden oluyor.
– Birden çok oyuncu tarafından oynanabilmesi, çocuğun tanımadığı kişilerle iletişim kurmasına ve sosyal risklere, istismar edilmesine yol açabilir.

Yurtiçindeki tarafsız basın kaynakları ve uluslararası online medya da geçtiğimiz bir aydır bu durumu takip edip, son derece anlam yüklenemeyen bu duruma objektif yaklaşmaya çalışmalarına rağmen alınması halinde yasağın dünyada bir ilk ve de saçma olacağı yönünde manşetleriyle olaya karşı çıkma eğilimindeler.

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir