Karantina uygulamaları Twitch rakamlarını uçurdu mix

Karantina uygulamaları Twitch rakamlarını uçurdu

Partiler ve eğlence bitti. Spor karşılaşmaları iptal edildi. Koronavirüs salgınının neden olduğu izolasyon insanları evlerine kapattı. Sıkıldığını hisseden insanlar çareyi Twitch gibi platformlarda yapılan yayınları izlemekte buldu.

FaZe Clan CEO’su Lee Trink, bu hafta Washington Post’a yaptığı açıklamada bu durumun espor yayınlarının kendini kanıtlaması için büyük bir fırsat olduğunu söyledi. Gen.G tarafından yapılan açıklamada da son iki haftada yayınların izlenmesinde %18.2’lik bir artış olduğu belirtildi. Wuhan’ın kapatılması sonrasında, Çinli izleyiciler PUBG ve League of Legends yayınlarına yöneldi. CS:GO da elbette bu artıştan nasibini aldı. ESL Pro League, geçen yıla göre %27 artışla 146.000 ortalama izleyiciye ulaştı.

Çoğu analist de bu artışın farkında. Karantina ve izolasyon önlemli, Twitch platformuna büyük bir akış sağladı.  Espor izleyicilerinde bu önlemler sonucu %20’lik bir artış gözlendi. Sensor Tower tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Avrupa’da İtalya, Yunanistan ve İspanya’da mobil cihazlarına Twitch indiren kişilerin sayısında devasa bir artış var.

İzlenmeler sadece indirmelerdeki artışı kapsamıyor elbette. SteamElements’e göre, karantina önlemleri başladığından bu yana izleyiciler Twitch’te öncekine göre %66 oranında daha fazla vakit geçiriyor. Yayıncılar da bu duruma uyum sağlamış haldeler. Fortnite yayıncısı Turner “Tfue” Tenney artık izleyiciler okullarına gitmediği için yayınlarına erken başlayacağını söyledi. Çoğu yayıncı da aynı yolu seçerken, çocukları da kendi yayınlarını yapmaları yönünde teşvik etti. Ancak sadece Twitch’te vakit geçirmemelerini, okumayı ihmal etmemelerini de öğütledi.

Netflix gibi platformlardaki kaliteli içerikleri çoktan izlemiş olan kişiler çareyi Twitch gibi yerlerde arıyor. İnsanlar barlar, eğlence mekanları ve partilere ulaşımları olmadıkları için oyunlarda daha fazla vakit geçiriyor. İnsanlar oyunlar indiriyor ve aksiyona katılıyorlar.

Rekorlar devam ediyor.

15 Mart tarihinde Steam platformlarına giriş yapan 20 milyondan fazla kullanıcı, şimdiye kadarki en yüksek katılımcı sayısını ifade ediyor. Aynı rekor CS:GO için de kırıldı. Bu haftanın başında ulaşılan 1.024.845 rakamı şu ana kadarki en yüksek katılımcı sayısı oldu. CS:GO yaz aylarında 500.000 seviyelerinde kalmıştı.

Steam, anlık oyuncu sayısında yeni bir rekora imza attı

Dota 2’ye bakarsak, 2019 boyunca istikrarlı bir düşüş grafiği görüyoruz. Ocak ayı başında 614.000’in biraz üzerine çıkan oyun, Şubat ayında 663.000 rakamına ulaştı. Özellikle Çin rakamlarında büyük bir artış oldu ve karantina döneminde Çin’de en fazla izlenen ve oynanan oyun olma başarısını elde etti.

Koronavirüs karantinalarının daha fazla genişlemesinin öngörüldüğü şu günlerde, bu rakamların daha da artacağını düşünmek elbette iyimserlik olmayacaktır. Ülkemizde de okulların uzaktan eğitime geçmesi ve insanların evde daha fazla vakit geçirmesinin tek çare olduğu göz önüne alınırsa, Türkiye’den de bu rakamlara sağlanacak katkı azımsanmayacak ölçüde olacaktır.

Salgın hastalık sonrası alınan önlemler ve insanların evde daha fazla vakit geçirmesi bizlere başka bir şey daha anlatıyor. TV ve dizi platformları kolayca tüketilebilirken, Twitch gibi platformlar sürekli yenilenen içeriklerle insanların ilgisini daha canlı tutabiliyor.

CS:GO Dota 2 PUBG

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir