mix

Hangi espor takımı 2018 yılında en fazla izlendi?

Bu yazıda 2018’in espor izleyici sayıları açıklandı haberimizin “hangi takım en çok izlendi” kısmına biraz daha ayrıntılı bakmak istiyorum.

Futbol, basketbol, beyzbol gibi geleneksel spor branşlarının taraftar sayısını hesaplamak çok zor değildir. Sonuçta hem branşların hem de bu branşlarda hüküm süren takımların uzun bir geçmişi, dolayısıyla uzun yıllara yayılan bir istatistikleri vardır. Bilet, forma ve aksesuar satışları, internet paylaşımları, izleyici sayıları ve daha birçok faktör, bu branşlardaki takımların taraftar sayılarını rahatlıkla saptamamızı, en azından gerçeğe yakın bir tahminde bulunmamızı sağlar. Peki söz konusu husus espor takımları ve tarafları için de geçerli mi? haber

Esporların geçmişi henüz çok fazla değil. Oturmuş bir sistem ve uluslararası kurumsal bir işleyişten bahsetmek çok zor. Üstelik sürekli yeni oyunlar çıkmakta, yeni takımlar kurulmakta, izleyici ve taraftar kitlesi sürekli bir akış içerisinde ve bu yüzden geleneksel spor izleyicisinin aksine espor izleyicisinin sabit bir takımın taraftarı olması işleri güçleştiriyor. Bunun kötü bir şey mi yoksa iyi bir şey mi olduğu tartışılır, malum bir yere sabitlenmek (bir takıma, bir oyuncuya vs.) ister istemez fanatizmi doğurabiliyor.

Tüm bunları bir yana bırakalım. Kimin en fazla taraftara sahip olduğu tartışması espor için daha çok erken ve beyhude bir çaba. Ama yine de elimizde bir istatistik var: 2018 yılının en çok izlenen takımları. Buyrun, ESC‘nin hazırladığı istatistiğe hep beraber bir göz atalım:

Peşinen söylemek lazım. Bazı takımlar sadece bir oyunda performans gösterebiliyor, örneğin Astralis sadece CS:GO’da aktif bir takım. Bir başka örnek ise Evil Geniuses, organizasyonun aktif bir CS:GO takımı yok. Lakin birinci ve ikinci takımların, yani Team Liquid ve Fnatic’in neredeyse çoğu espor alanında aktif bir takımı ve ekibi bulunuyor. Dolayısıyla, bu istatistik nihayetinde kimin en çok sevildiğinin bir göstergesi değil.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir