mix

Source 2 ile birlikte Half Life 3 mü geliyor?

Geçtiğimiz yaz aylarında Dota 2 Workshop’ın kullanıcı kullanımına açıklaması, Dota 2’nin tatil temalı bütün etkinliklerin daha büyük projeler üzerinde çalışmaları sebebiyle iptal edilmesi, Source 2 grafik motorunun duyurulması Valve hayranlarını heyecanlandırdı.

Source Film Maker Beta 6 Ağustos 2012 yılında topluluk kullanıcılarının kullanımına açılmasından bir süre sonra meraklı bir kullanıcı, Source Film Maker’da Source 2 grafik motorunun haberini veren bir takım kodlar bulmuştu. Bu kodların bulunmasından sonra birçok kullanıcının kodları daha fazla kurcalamasıyla birlikte Hammer programına ait yeni simgeler ve Source 2 Tools’a ait bilgiler de bulunmuştu.

Aynı yıl içerisinde 4chan’in Gabe Newell’in doğum gününün kutlanması için bir araya gelindikten ve hediyeler verildikten sonra Gabe Newell’e Valve hakkında merak edilen sorular sorulmuştu. Sorulan sorulardan biri ise Source 2 motorunun geliştirme aşamasında olup olmadığıydı. Bu soruya pozitif bir cevap veren Gabe Newell, Source 2’yi çıkarmak için ihtiyaçları olan tek şeyin bu yeni grafik motoru ile çıkacak bir oyun olduğunu belirtmişti.

2 Haziran 2013’de Steam’e  gelen büyük bir güncelleme olan SteamWorks güncellemesinde, Source ve Gold Source motorlarını kullanan oyunlara ait gelen yeniliklerde hali hazırda çıkmış olan oyunlara ve henüz çıkmamış olan Left 4 Dead 3 gibi ve Source 2’ya ait bir takım bilgiler bulunmuştu.

 

left4dead3

Bu güncellemeyi takıp eden günlerde Valve’ın mail veritabanı sisteminde meydana gelen bir hata sonucu kullanıcılar Valve’ın üzerinde çalıştığı projelere göz atma fırsatı bulmuştu. Bu projeler içerisinde ise yıllardır beklenen Half Life 3’ün yanında Source 2 grafik motoru ve Left 4 Dead 3 apaçık görünmekteydi.

Left4Dead3

Aynı yıl içerisinde düzenlenmesi planlanan Dota 2’nin International 3 turnuvasına hazırlık aşamasındayken Valve kapılarını şanslı birkaç oyun sever için açmıştı. Valve genel merkezini görme fırsatını bulan bu kullanıcılar haliyle bolca fotoğraf çekerken, çekilen fotoğrafların birinde Left 4 Dead 3’ün Source 2 grafik motorunda test edildiği bilgisi elde edilmişti.

changelog

Dota 2 Workshop çıktığında ise ilk defa görülen birkaç nokta vardı. Bunlardan biri Hammer programının daha güncellenmiş ve kullanımı daha kolaylaştırılmış olmasıydı. Böylece kullanıcıların oyuna ait yeni içerikler hazırlaması daha kolay bir hal alıyor. Ayrıca Gabe Newell’in Reddit’te açtığı AMA konusunda, Source 2 motorunun ne gibi geliştirmeleri yanında getirecek sorusuna verdiği cevapta, en büyük geliştirmenin içerik oluşturma aşamasında olacağını söylemesi Source 2 çıktıktan sonra kullanıcıların daha rahat mod ve benzeri içerikler oluşturabileceğinin sinyalini veriyor.

Bilgi kırıntılarının arkası kesilmezken SteamDB twitter adresinde yayınlanan bir başka habere gere bu içerik oluşturma sisteminde şuanda kullandığımız Steam ile aynı uygulama ID’sini paylaşan bir başka haber daha yayınlandı.

steamleak

Bu sızıntı ise birçok soruyu birlikte getiriyor. Öncelikle yukarıda görüldüğü gibi beklenen oyunlar dışında yeni oyun kısaltmaları da görülmekte. CS2 kısaltmasını ilk okuduğumuzda akla gelen ilk şey yeni bir Counter Strike oyunu oluyor. Dota_core Dota2’nin dosyalarını, dota_imported ise Dota 2’ye ait dosyaların Source 2 motoruna aktarılmakta olduğunu gösteriyor. Aynı şekilde bir hl3 dosyası ve bir de hl3_imported dosyasının olması Half Life 3 üzerinde o kadar uzun bir süre üzerinde çalıştırıldığını gösteriyor ki daha sonrasında Half Life 3’ü Source 2 motoruna taşımak zorunda kalmışlar. Benzer isimlere sahip olan left4dead oyununa ait dosyalar ise yeni bir left4dead oyununun yolda olduğunu Left4Dead 2’nin ise yeni grafik motoruna taşındığını gösteriyor.

Birkaç simge ve sdk dosyalarından sonra ise 2007 yılında çıkmış olan Team Fortress’a ait tf ve tf_imported dosyaları görülüyor. Bu ise çok sevilen oyunun yukarıda bahsettiğimiz oyunlar gibi yeni motora aktarılmakta olduğunu gösteriyor.

Bütün bu haberler bizleri oldukça sevindirmiş ve heyecanlandırmış olsa da henüz herhangi bir şeyin kesin olmadığını ve daha Source 2’nin yayınlamasına aylar olduğunu hatırlatalım. Buna rağmen yıllardır oynadığımız ve keyif aldığımız Half Life 2, Left 4 Dead 2 ve Portal 2 gibi oyunların devamının gelme ihtimalinin olması hala bir umut olduğunu gösteriyor.

editor
You don't get paid for effort, you get paid based on demand for your skills and your results. Life is not a children's story.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir