mix

Facebook Gaming, yükselişe geçti. Twitch artık rakipsiz değil!

StreamElements’in yayınladığı rapora göre Twitch izleyici kaybederken Facebook Gaming, Youtube Gaming ve Mixer yükselişe geçmiş durumda.

Geçtiğimiz yıllarda Facebook Gaming adıyla internet yayıncılığına adım atan Facebook için güzel haberler var. StreamElements ve Arsenal.gg’nin yayımladığı raporlara göre Facebook Gaming’in 2019 Kasım ayındaki Pazar payı, geçtiğimiz seneye göre %3.1’den %8.5’e çıktı. Halen daha internet yayıncılığının tahtında oturan Twitch için ise rakamlar o kadar da iç açıcı değil. Twitch, bir yıl içerisinde %67.1’den %61’e toplamda %6.1’lik çok büyük bir düşüş yaşadı.

Facebook’un bu yükselişinin arkasında büyük yayıncılarla ve influencerlarla anlaşması yatıyor. Ülkemizde de çok izlenen yayıncılarla anlaşma yaparak kendisine sadık bir izleyici kitlesi oluşturmaya başlayan Facebook Gaming, şu anda internet yayıncılığı sektöründe Twitch’in, sağlam adımlarla gelen en büyük rakiplerinden birisi.

İnternet yayıncılığında pastadan pay almak isteyen tek şirket Facebook değil. Youtube Gaming ve Mixer’de hatırı sayılır bir büyüme sağlayarak Twitch’in arkasından koşmaya başladılar. Özellikle Mixer, yılın ortalarında Shroud ve Ninja ile yaptığı anlaşmalar ile en gözde yayıncılarından iki tanesini Twitch’in ellerinden aldı.

StreamElements’in baş yöneticisi Doron Nir’in söylediğine göre: ”Facebook, 2021 yılına kadar bu kategoride önemli yarışmacılardan birisi olacak.” Aynı zamanda Nir’in söylediğine göre Facebook Gaming’in önümüzdeki birkaç yıl içerisinde internet yayıncılığı alanında birinci veya ikinci sıraya yerleşme ihtimali bulunuyor. Yine de şu anda açıklanan rakamlar diğer şirketler büyürken Twitch’in kan kaybettiğini söylese de aralarındaki fark hala uçurum denebilecek kadar büyük. Twitch’in önümüzdeki birkaç yıl içerisinde de sahip olduğu tahtı verecek gibi gözükmüyor.

Oyun Dışı İçerik Yükseliyor mu?

Yayınlanan raporda ilginç olan başka bir kısım da “Just Chatting” yani “Sadece Sohbet” kategorisinin 2019 Kasım ayında League of Legends ve Fortnite’dan daha popüler bir başlık olması. Nir’in söylediğine göre önümüzdeki zamanlarda oyun dışı içeriklerde bir yükseliş görebiliriz. Nir, ayrıca yayıncılık sektöründe daha birçok yeni kategorinin yükselebileceğini söylüyor.

“Sadece Sohbet” kategorisinin hızlı yükselişi göz doldursa da bunun nedeninin kasım ayında pek espor etkinliğinin yapılmaması gösteriliyor. Uluslararası turnuvaların yeni bittiği, bölgesel liglerin de başlamasına daha çok vakit olduğu bir dönemde oyun dışı kategorilerin yükselişi normal karşılanıyor.

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir