mix

Esporda emeklilik yaşı düşüyor mu yoksa yükseliyor mu?

2000’li yılların başında, ödüllü turnuvalar aracılığıyla gelişen, ve şimdi büyük organizasyonların aracılığı ile dev bir pazar haline gelen espor, büyümeye devam ediyor. Peki bu sporu icra eden kimselerin emeklilik yaşlarının ortalaması, diğer spor branşlarındaki emeklilik yaşlarına nazaran neden daha düşük?

2018’de küresel çapta 865 milyon dolarlık hacme ulaşan esporun, 2019’da 1 milyar dolar barajını geçmesi bekleniyor. Büyük organizasyonların pazara katılımı, özel sermayeden gelen yatırımların ve devlet destekli teşvik projelerinin artması pazarın hızla büyümesine katkı sağlıyor.

Tüm bu gelişmelerin ışığında, sektördeki lisanslı profesyonel oyuncu sayısı da gittikçe artıyor. Lakin oyuncular genellikle 25 yaş gibi erken bir yaşta emekli olmayı tercih ediyorlar. Bu konu hakkında konuşan Oyun ve Espor Ajansı Gaming in Turkey Kurucusu Ozan Aydemir, şu yorumu yaptı: “Reflekslerin ve vücut koordinasyonunun gerilemeye başlamasıyla beraber esporda 25 yaş emeklilik yaşı olarak kabul ediliyor. Eskiden oyuncular 30 yaşına kadar espor alanında kariyerlerini sürdürebiliyordu ama bu yaş oranı 25’e indi. Sektörümüzde istisnai durumlara sahip 25 yaş üstü oyuncular da mevcut. Bu oyuncular hala başarılılar ama sayıları maalesef çok değil. Genç nüfusun bu yeni spor dalını takip ederek çok para kazanması mümkün. Profesyonel anlamda lisans alan kişiler sektöre adım atarak maaşlı sporcu olabiliyor.” 

Hakikaten de, istisnalar dışında, birçok oyuncu 25 gibi erken bir yaşta emekli olmayı tercih ediyor, özellikle League of Legends ve Dota 2 gibi moba oyunlardaki profesyonel oyuncular. Bunun da elbette sebebi, bu tarz oyunların ani refleksif hareketlere çok fazla ihtiyaç duyması. Misal CS:GO ve benzeri fps oyunları, çok fazla mental olgunluk ve stratejik planlama içerdiğinden, oyuncuların emeklilik yaşları 30 yaşı geçebiliyor.

İlerleyen vakitlerde esporda da emeklilik yaşı yükselebilir

Elbette espordaki emeklilik yaşının bu kadar düşük olmasının bir sebebi de sektörün daha yeni olması. Oyuncuların bedenleri ve zihinleri üzerindeki deneyimleri daha çok taze, antrenmanlar ise diğer spor branşlarındaki gibi çok komplike ve gelişmiş değil. Futbolda Cristiano Ronaldo, basketbolda Lebron James, golfte Tiger Woods… tüm bu isimler, bir bedenin neler yapabileceğinin sınırı olmadığını gösteren kimseler. Muhtemelen, önümüzdeki yıllarda, esporda da bu tarz isimler yükselecek ve emeklilik yaşı oldukça fazla yükselecek.

Espor ile ilgili gelişmeleri güncel olarak takip edebilmek için 5Mid ile kalın!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir