mix League of Legends Oyun

Espor Nasıl Yazılır?

Daha çok yeni bir endüstri olmasından ötürü, esporun özellikle basında ve günlük hayatta nasıl yazılacağına dair mevcut bir ortak görüş yoktu.
Bir dönem eSpor, e-Spor, e-spor gibi şekillerde de yazıldığına tanık olduğumuz bu yeni sözcüğün bundan sonra nasıl yazılacağı ise Associated Press tarafından kesin bir hâle getirildi.

E
Espor mu? E-spor mu?

Hali hazırda bizim de 2016’nın sonlarından itibaren takım isimleri haricinde direkt olarak okunduğu şekliyle kullandığımız kelime, artık yeterince yaygınlaşmış olmasından ötürü direkt bu hâliyle kabul edildi. Associated Press’te oyun incelemeleri yazan Lou Kesten’ın söylediğine göre, tüm dünyadan gazetecilerin ve basın kuruluşlarının referans olarak kabul ettiği ve özellikle espor gibi mütabakatın bulunmadığı kelimelerin nasıl yazılacağı konusunda kesin bir karar mercii konumunda olan AP Style Guide’ın 2017 edisyonunda yalnızca “esports” (espor) ifadesi doğru kullanım olarak gösterilecek.

Günümüzde gelişen teknolojiyle birlikte başına -e takısı alan çok sayıda kelime olabiliyor. Varsayılan olarak ise bu kelimeler halk arasında yeterince yaygınlaşana kadar tire ile ayrılıyor. Basındaki kullanımlara karar veren AP Style Guide‘ın önceki edisyonlarında espor hiç geçmemiş ve farklı kuruluşlar farklı kullanımlarla ilerlemişti. Ancak 11 Temmuz itibariyle çıkacak 2017 edisyonuyla birlikte bu durum son bulacak ve en azından hatalı kullanım ile ilerleyenlerin hatalı olduğu kesin bir şekilde söylenebilecek.

Biz de 5Mid olarak e-Spor veya eSpor gibi yanlış kullanımlara artık tüm basın kuruluşlarının veda edeceğini ve esporun standart bir şekilde kullanılacağını umuyoruz.

author
5Mid'de admin, başka yerlerde altyazar, genelde eşekherif.

2 Comments

  • Cen 25 Mart 2017

    Bu siteyi belki en başından beri takip ediyorum. Demin aklıma dizimag kapatılışı geldi, sonra dedim acaba eşekherif neresi için çeviri yapıyor, twetterda co–founder 5mid görünce şaşırdım. espor ile ilgilendiğini tahmin etmemiştim tabii.
    Oraya neden kurucu değil de co–founder yazarsınız, birde o var tabii. Neyse, güzel site. Gerçi buranın adıda Türkçe değil demi

    • Cem Özdemir 25 Mart 2017

      Merhaba. 5Mid evet Türkçe değil, hatta biz five mid olarak okuyoruz ama anlaşılıyordur MOBA çevrelerince diye düşünüyoruz. Yorum için teşekkür ederiz, ben ayrıca ederim. :) Bir de, kurucu ortak o kadar cool durmuyor. :P

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir