mix

Corona virüsünün espor ve oyun sektörüne etkisi

Bir corona virüs türü olan Covid-19 virüsü tüm Dünya’yı ve bununla beraber oyun ve espor sektörünü derinden sarstı. Fuarlar iptal edildi, ligler ertelendi ve herkes diken üstünde çalışmaya başladı. Peki bu iş bu raddeye nasıl geldi? Covid-19, espor ve oyun sektörünü nasıl etkiledi? İleride bizi nasıl senaryolar bekliyor? Bu yazımızda sizin için bu soruları inceleyeceğiz.

Nedir Bu Corona?

Corona virüs dediğimiz virüsler, daha çok hayvanlarda görülen virüslerdir. Soğuk algınlığına benzer hastalıklara sebep olan bu virüsler bazı durumlarda hayvanlardan insanlara geçebilir.

2003 yılında SARS-CoV olarak bilinen virüs misk kedilerinden insanlara bulaşmış ve yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine sebep olmuştur. Bundan 10 yıl sonra Suudi Arabistan’da ortaya çıkan MERS-CoV virüsü de aynı şekilde bir korkuya sebep olmuş ve tek hörgüçlü develerden insanlara bulaşmıştır. İnsanlığı ayağa kaldıran en son corona virüsü salgını da Çin’in Wuhan kentinde başlayan ve şu anda Covid-19 olarak bildiğimiz virüsün sebep olduğu hastalıktır.

Covid-19, insanları genelde soğuk algınlığı şeklinde etkiler. Çoğunlukla hafif ve orta seviye üst solunum yolu rahatsızlığına sebep olurken direnci düşük ve yaşlı bireyler için ölümcül olabilecek seviyelerde seyredebileceğini biliyoruz. Yine de virüsün şu anki durumuna bakılınca ölümcül olabilecek çok az sayıda Covid-19 virüsü var. Virüs, bulaştığı 40 yaş altı insanların %0.4’ü gibi oldukça az bir sayısını öldürüyor. Hayatını kaybeden insanlar ise çoğunlukla zaten ciddi bir solunum hastalığı olan bireyler. İnsanları korkutan durum bu değil.

İnsanları korkutan şey virüsün yayılma hızı ve mutasyon geçirme olasılığı. Şu anda az sayıda insana bulaşmış durumda ve senenin başından beri gripten daha az kişinin ölümüne yol açtı. Yine de eğer virüs bu hızla yayılmaya devam eder ve daha tehlikeli bir seviyeye gelirse üzücü kayıplara yol açabileceğinden korkuluyor.

Yazılanlar sizi korkutmasın çünkü alınan önlemler yüksek riskli fakat düşük ihtimalli bir senaryo dolayısıyla alınıyor. Bu yüzden panik yapmayın fakat tedbiri elden bırakmayın. Yazının sonunda bununla ilgili bazı bilgiler de vereceğiz.

Önce Çin

Dediğimiz gibi, virüsün çıktığı ilk yer Çin’in Wuhan kenti oldu. Kısa süre içerisinde birçok insana bulaşan Covid-19, yetkilileri alarma geçirdi. Wuhan kenti karantinaya alındı fakat yayılma durmadı. Bu sırada sosyal medyada bir sürü yanıltıcı videolar dolaşmaya ve halkı paniğe sürüklemeye başlamıştı.

Önce yakın kentlerde, ardından Asya ülkelerinde ardından Amerika ve kaçınılmaz olarak Avrupa ülkelerinde corona virüsü vakaları baş göstermeye başladı. Zaman geçtikçe bir çok ülke önlemler almaya başladı. Çin’den turist almamak, belirli yerlerden ülkeye uçak sokmamak gibi tedbirler. Bu tedbirleri almayan ülkeler ise daha ağır sonuçlara maruz kaldı. Günümüzde İtalya ve İspanya tüm sınırlarını kapattı. Resmen bir kriz yaşanıyor.

Hükümetlerin önlemleri dışında halkın kendisi de panik önlemleri almaya başladı. Tuvalet kağıdı ve yiyecek stoklamaları bazı ülkelerde yağmalama derecesine ulaştı. Turistlere karşı genel bir ırkçılık baş göstermeye başladı. Günümüze geldiğimizde ise hala bir korku olmasına rağmen daha sağlıklı düşünülüyor. Daha mantıklı tedbirler alınıyor.

Neyse, yazımızın konusuna başlayalım artık. Virüs yayıldıkça toplu etkinlikler iptal edilmeye başlandı. Spor etkinlikleri ve fuarlar da bu iptallerden nasibini aldı. Espor sektöründeki ilk darbeyi ise tabii ki League of Legends’ın Çin ligi, LPL aldı.

Bir hafta maç yaptıktan sonra yeni yıl tatiline giren LPL, corona virüsünün yayılması sebebiyle lige belirsiz bir süre ara verdi. Bu, sadece başlangıçtı. İlerleyen dönemlerde Kore, diğer Asya ligleri ve bütün Major League of Legends ligleri olmak üzere esporda genel bir tedbir dalgası başlayacaktı.

Espora Vurulan Darbe

Espor da tıpkı geleneksel spor dalları gibi bir sektör. Hatta bir şov sektörü. Her şov sektöründe olduğu gibi bunda da gösteriyi izlemek için toplaşmak önemli. Özellikle sırf bunun için farklı ülkelerde Espor sahneleri kurulunca bu durum daha da arttı tabii ki.

Fakat yayılma hızı gripten 3 kat kadar daha hızlı bir virüs, toplu ortamlarda çok daha hızlı yayılır. Bu da toplanılması gereken etkinliklerin devamlılığını riske atar. Espor ligleri de bundan nasibini aldı. Öncelikle Çin, LPL’deki yeni yıl tatilini belirsiz bir süre uzattı. Geçtiğimiz günlerde maçları online şekilde yapmaya başladılar. Böylece lig devam etmeye başladı.

Sonrasında Kore, aşamalı bir şekilde virüs tarafından vurulmaya başlandı. Önce, her sene yapılan basın günü bu sene iptal edildi. Ardından LCK sunucularından birisinin corona taşıdığı ihtimali ortaya çıktı fakat sonradan test sonucunun negatif olduğu açıklandı. Sonrasında maçları seyircisiz oynama kararı aldılar ve son olarak da ligi belirsiz bir süre ertleme kararı aldılar. Böylece profesyonel League of Legends arenasının en iyi liglerinden birisi olarak kabuk edilen LCK, bir süreliğine göz önünden çekilmiş oldu.

LCS ve LEC liglerinde maçlar seyircisiz şekilde oynanıyor. Aynısı Türkiye’de bizim ligimiz için de geçerli. Bir çok ligin playoff finalleri ya ertelendi ya da finalin yapılacağı yer değiştirildi. Hatta League of Legends’ın en büyük iki turnuvasından birisi olan MSI(Sezon Ortası Turnuvası) da olması gerekenden ileri bir tarihe ertelendi.

League of Legends dışında Overwatch liginin Mart ve Nisan ayındaki maçları, yapılacak olan ilk büyük Apex Legends turnuvası, PUBG ve Rocket League turnuvaları iptal edildi. Birçok farklı espor turnuvası da ya ertelendi ya da yapılacak çevrim dışı maçları farklı bölgelerde yapma kararı aldılar.

Oyun Sektörü de Tehlikede

Sadece espor organizasyonları değil, büyük oyun yapım şirketleri ve fuar organizatörleri de virüs sebebiyle oldukça zor durumlarda kaldılar.

Yazı da bahsettiğimiz gibi, virüsün yayılabilmesi için toplu ortamlar büyük bir cennet gibi bir şey. Bu da özellikle oyun ve alt kültür buluşmalarını açık hedef haline getiriyor. Dünya’nın farklı yerlerinden kendileri ile benzer insanlarla beraber vakit geçirmek isteyen insanlar istemeden hastalıkların yayılmasına yardımcı oluyorlar.

İlk büyük ertelemelerden birisi Taipei Oyun Fuarı tarafından geldi. Tayvan’da gerçekleşen Dünya’nın saygın oyun fuarlarından birisi olan Taipei Game Show, etkinliği 6 Şubat’tan yaz aylarına ertelemek zorunda kaldığını açıkladı.

Ardından Sony, Facebook gibi birçok dev şirketin sağlık güvencesi sebebiyle katılmayacağını açıklamasından sonra Game Developers Conference da ileri bir tarihe ertelendi.

PAX East’e Sony katılmadığı için The Last of Us 2’nin ilk halka açık gösterimi iptal oldu. TwitchCon 2020 iptal olduğunu duyurdu. Dünya’nın en büyük oyun fuarlarından birisi olan E3, bu sene yapılmayacağını, etkinliğin dijital ortama taşınması için çaba sarf ettiklerini duyurdu.

Fark edeceğiniz gibi bir çok büyük etkinlik, sağlık güvenceleri sebebiyle birer birer iptal oluyor veya erteleniyor. Her şey bununla da bitmiyor. Şirketler, virüs sebebiyle ya çalışanlarına evlerinden çalışmalarını söylüyor ya da bir süre çalışmalarına ara veriyorlar. Peki bu nasıl bir sorun yaratıyor?

Büyük şirketler, oyun duyurularını genellikle büyük fuarlarda yaparlar. Bu, ilgi çekmenin en kolay yollarından birisidir. Bu fuarlar olmayınca tabii ki de insanların ilgisi azalacak. Çalışanlar azaldıkça da oyun çıkışları yavaşlayacak ve ertelemeler daha da artacak. Bir süre boyunca istediğimiz oyunlara ve konsollara hoşça kal demek isteyebiliriz.

Olası Senaryolar

Doğru bir kriz yönetimi ve alınan tedbirler sayesinde hem oyun hem de espor sektörü bu olaylardan rahatça kurtulacaktır. Yine de önümüzde kısa veya uzun bir durgunluk dönemi olabilir. Kutulu oyun satışları düşebilir, oyun duyuruları fazlasıyla gecikebilir ve uzun uzun ertelemeler görebiliriz. Hatta çıkacak olan yeni nesil konsolları da bir süre daha beklememiz gerekebilir. Çoğu şirket sahibi virüs dolayısıyla üretimlerin oldukça yavaşladığını söylüyor.

Espor sektöründe ise durum o kadar da korkunç değil. Geleneksel sporların aksine bir araya gelmeden de bir rekabet ortamı yaratılabildiği için uzun bir kriz ortamı olsa bile espor, çok büyük bir zarar görmeden devam edecektir. Bir süredir esporun spor olup olmadığı konuşuluyordu. Şu anda espor, varlık gösterebilen tek spor.

Sakin!

Son olarak küçük uyarılar yapalım. Şu anda Dünya genelinde tedirgin edici bir salgın söz konusu. Anlık olarak bir kriz havası var ve bu hava şu anda olan bir olay değil, kötü bir senaryonun gerçekleşmesi ihtimalinden dolayı var. Yani anlık olarak korkmanız gereken bir şey yok. Bu gibi durumlarda sadece sakin kalmanız gerekmekte.

Kişisel hijyeninize dikkat edin. Olabildiğince toplu alanlardan uzak durmaya çalışın. Eğer ateş, halsizlik, solunum zorluğu gibi sıkıntılar çekmeye başlarsanız bir doktora görünün ve kendinizi karantinaya almaya çalışın. Yani soğukkanlı olun ve kendinize dikkat edin. Sağlıcakla kalın.

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir