mix

Amerikalı senatör: ‘Pay-to-win’ öğeleri çocuklar için yasaklanmalı

Amerikalı Cumhuriyetçi senatör Josh Hawley, oyunlardaki ‘Loot Box’ların ve başka ‘pay-to-win’ öğelerin, reşit olmayan bireyler için yasaklanmasını teklif etti. 

Siyasilerin ve genel olarak devletin, oyun dünyasına müdahaleleri pek yeni bir şey değil. Çin başta olmak üzere, hatta Türkiye bile, birçok ülke söz konusu oyunlar ise, yasal anlamda pek çok düzenlemeye gidebiliyor. Son olarak bu konuda, Amerikalı Cumhuriyetçi senatör Josh Hawley bir çıkış yaptı.

Josh Hawley’e göre, reşit olmayan bireyler, yani çocuklar, oyunlardaki ‘pay-to-win’ öğelerinden olumsuz anlamda çok fazla etkileniyor. Bunların başında ise ‘Loot Box’lar geliyor.

Loot Box nedir?

Bilindiği üzere loot box, para karşılığında sahip olunan bir ürün. Şans eseri, oyuna göre, bu kutudan değerli eşyalar çıkabilir. Ve böylelikle, eğer oynadığınız oyun ‘pay-to-win‘ bir oyunsa, diğer oyuncuların önüne çok kolay geçebilirsiniz. Hakeza kutular, sadece kozmetik amaçlı eşyalar da barındırabilir.

Söz k0nusu bu kutular, hem yasal hem de yasal olmayan bir biçimde oldukça büyük bir finansal pazara tekabül ediyor. Oyun içi ‘yasal‘ eşya kutularının dışında, çeşitli internet sitelerinde de bu kutuların ‘yasal olmayan‘ pek çok satışı gerçekleştiriliyor.

Örneğin Çin, bu konuda çocukların çok fazla olumsuz etkilenmesinden dolayı, bu tarz kutuların açılımına bir sınır getirdi. Belçika ise, söz konusu olayın artık bir kumara evrilmesinden dolayı, çeşitli yasaklamalara gidebileceğini bildirdi.

Avustralya, Danimarka, Almanya ve İngiltere gibi çok sayıda ülke ise, bu durumun kumarla bir ilgisi olmadığını belirlemişti.

Josh Hawley ise, bu duruma bir yasaklama getirilmesi için senatoda elinden geleni yapacakmış gibi duruyor. İşte senatörün yayınladığı metinden bir parça: “Bir oyun çocuklar için tasarlandığında, oyun geliştiricilerin bağımlılıktan para kazanmasına izin verilmemelidir. Ve çocuklar yetişkinler için tasarlanan oyunları oynarken, zorunlu mikro işlemlerden mahrum bırakılmalıdırlar. Çocukları bilerek sömüren oyun geliştiriciler yasal sonuçlarla karşılaşmalıdır.

İşte söz konusu bildiri:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir