mix

Espor alanında 2019 yılı içerisinde yapılan en büyük 10 yatırım

2019 yılının sona ermesiyle birlikte, espor yatırımlarında geçen yıla göre bir düşüş yaşandığını görmekteyiz. 2019 yılında espor için yapılan yatırım toplam 1.95 milyar dolar civarında iken; 2018 yılında bu miktar 4.25 milyar dolar gibi yüksek bir seviyedeydi. Hatta bu tutarın yaklaşık 1.9 milyar dolarlarlık kısmı, hepimizin bildiği Tencent Games tarafından yapıldı.

2019’un Temmuz ayında, 557 milyon dolarlık açıklanan yatırımların en yüksek tutarı yer aldı. Bunun dışında kayda değer olarak, Eylül-Kasım aylarında toplam 400 milyon dolardan fazla espor yatırımı yapıldı. Turnuvaların ara sezona girmesiyle yatırımların yapıldığı tarihler arasında paralel bir bağlantı var. Sizler için bu yazımızda, espora en fazla yatırım yapan on şirketi Esport Observer’ın açıkladığı verilere göre derledik.

10)Lise esporunda öncü platform PlayVS 96 milyon dolar yatırım aldı

Lise esporlarına odaklanan rekabetçi espor deneyimleri için bir platform oluşturan PlayVS’ye 96 milyon dolarlarık yatırım yapıldı. Aralarında 01 Danışmanlık şirketinden Dick Costolo, Adam Bain, Michael Zeisser, Sapphire Sport, Kurumsal Girişim Ortaklarından Dennis Phelps ve Yaratıcı Sanatçılar Ajansı’nın kurucu ortağı Michael Ovitz’in de bulunduğu ekip yatırımın kaynağını oluşturuyor.

9)100 Thieves’e, Artist Capital Management’dan 35 milyonluk yatırım geldi

Espor organizasyonu 100 Thieves, büyüme yatırım şirketi Artist Capital Management’dan 35 milyon dolarlık bir yatırım aldı. Buna karşın Artist Capital Management’ın baş yatırım sorumlusu Josh Dienstag, 100 Thieves yönetim kuruluna katıldı. 100 Thieves e katılan başka bir katılımcı ise ana firması Groupe Arnault, aynı zamanda Louis Vuitton Moet Hennessy’nin de ortağı olan Aglaé Ventures oldu.

8)Tencent 40 milyon dolarlık hisse satın aldı

Çinli, çok uluslu ve en çok yatırım yapan şirketlerinden biri olan Tencent Games, Fin mobil geliştiricisi Supercell’in çoğunluk hissesini Halti isimli konsorsiyumda satın aldığını duyurdu. Yani artık Supercell, Tencent’ın bir yan kuruluşu haline geldi. Aynı konsorsiyumda Tencent, 44.000 hisse daha satın alarak hissesini % 50’den %51,2’ye yükseltti. Senetlerin toplam fiyatının 40 milyon dolar olduğu tahmin ediliyor.

7)T1’a, Amerikan firması Highland Capital tarafından 41 milyon dolarlık yatırım yapıldı

Amerikalı spor ve eğlence şirketi Comcast Spectacor ve Koreli telekomünikasyon devi SK Telecom, T1 Entertainment & Sports adlı ortak bir espor girişimi başlattı. Ortaklık girişimin %54’ü SK Telecom’a, %34’ü Comcast’e ve kalanı Highland Capital’e ait olacak. Highland Capital ise şirkete toplam 41 milyon dolarlık yatırım yapmıştı.

6)Ünlü oyuncu Will Smith, Koreli espor organizasyonu  Gen.G’ye yatırım yaptı.

Koreli espor organizasyonu Gen.G, önde gelen Silikon Vadisi fonları, Los Angles Clippers ortaklarından Dennis Wong ve aktör Will Smith gibi ünlü isimler de dahil olmak üzere yatırımcılardan 46 milyon dolar topladı. Ekip, fonu bir gençlik akademisi programı başlatmak, bu yaz Los Angles’da bir merkez açarak yeni oyunlara ve bölgelere genişlemek için kullanacağını belirtti. Gen.G, Overwatch Ligi Seoul Dynasty takımının Franchise’ına sahiptir. Organizasyon, herkes tarafından bilinen  League of Legends’ın Kore bölgesinde de ana markası altında yarışmaktadır.

5)Vindex, 2019 da küresel bir espor altyapı platformu oluşturmak için 60 milyon dolarlık ilk fon ile başladı.

Fon, espor endüstrisinin tecrübeli isimleri Mike Sepso ve Major League Gaming’in kurucularından Sundance DiGiovanni ile Fintech girişimcileri ve özel yatırımcılar olan, Bryan Binder ve Jason Garmise tarafından kuruldu.

4)Hiro Capital, Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık’ta oyunlara, espora ve dijital ekosistemdeki yeniliklere destek olmak için 110 milyon dolarlık bir risk sermayesi fonu kurdu.

3)RedBird Capital, 125 milyon dolarlık sermaye yatırımı yapacak.

Ulusal Futbol Ligi Oyuncular Birliği , Major League Beyzbol Oyuncuları Birliği ve RedBird Capital Partners, sporcuların adlarını ve resimlerini tanıtmak, yüceltmek ve motivasyonlarına yardımcı olmak için OneTeam Partners’ı kurma kararı aldı.

Böylelikle hissenin %40’ına RedBird Capital sahip olacak. Diğer taraftan NFLPA ve MLBPA hissenin geri kalanına sahip olacak. Üç kurum da aynı miktarda kuruluşa katkı sağlama sözü verdi.

2)Yatırım ve yönetim şirketi Artist Capital Management, ilk fonu olan Artist Esports Edge Fonu’nu kurmak için 100 milyon dolar topladı.

Ayrıca Esports Edge Fonu ile firmalara, kurumsal yatırımcılara ve espor şirketlerine fon sağlama hedefinde olduklarını da söylemişti. Esports Edge Fonu’nun mevcut yatırımları arasında Los Angeles merkezli bir yaşam tarzı markası ve espor organizasyonu olan 100 Thieves; Overwatch Ligi’nde Washington Justice takımının sahibi olan Washington Esports Ventures olmak üzere diğer ekosistem içinde yer edinmeye çalışan organizasyonlara da yatırım yapacaklarını açıklamıştı.

1)Temmuz ayında, Çin canlı akış hizmeti DouYu halka açıldı ve hisse senetlerinden 517 milyon dolar topladı.

DouYu, her biri 11,50$’dan 67.39 milyon Amerikan hissesi sattı. Şirkete tazminat olarak verilen hisseler de dahil olmak üzere yaklaşık 4 milyar dolar değerinde olduğu söylendi. Toplamda 775 milyon dolar toplayan şirkete, toplam miktarın üçte biri mevcut yatırımcılar tarafından satılan hisse senetlerinden geldi.

DouYu, elde ettiği fon miktarın %35’ini kullanmayı planladığını, içerik üretimini ve esporu genişletmeye devam ettiğini; araştırma, geliştirme ve teknoloji için %30, pazarlama için %15, kullanacağı fonun %20’sinin işletme sermayesi için, geriye kalan miktarın da yatırımlar için kullanacağını açıkladı.

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir