Dota 2

The International 2015 başladı

Dota 2 dünyasının bir yıl boyunca beklediği, e-Spor dalları arasında yılın en büyük etkinliği The International 2015 bugün itibariyle resmen start aldı.

The International 2015’in ilk günü, turnuvanın son iki katılımcısını belirlemek için yapılan Wildcard mücadeleleri ile başladı. CDEC Gaming ve MVP Phoenix mücadeleler neticesinde grup aşamasına çıkan ekipler oldu.

[The International 2015 Grup Aşaması 1. Gün Sonuçları]

The International 2015’te yarından itibaren ise Grup Aşaması başlayacak. Daha önce belli olan A ve B gruplarındaki takımlar, grup aşamasında ana etkinliğe katılmak için mücadele edecek. 30 Temmuz 2015 gününe kadar devam edecek olan grup aşaması maçlarının ardından ise 4 günlük bir ara verilecek ve 3 Ağustos itibariyle asıl International heyecanı başlamış olacak. 8 Ağustos’ta düzenlenecek büyük final ile şampiyonu belirlenecek turnuvada 17 milyon doların üzerinde de bir ödül dağıtılacak. Şimdiye kadar hiçbir oyun turnuvasında böyle bir rakama ulaşılmamıştı.

[interaction id=”55b299cdc902770806c99591″]

İlk gün oynanan maçların kısa analizlerine başlayalım:


CDEC Gaming 1-0 Vega Squadron
Wilcard’ın ilk maçı CDEC ve Vega arasında gerçekleşti. Turnuvanın bu ilk serisinde iki takım da oldukça istekli olduğunu ve The International 2015’e hazır bir şekilde geldiğini belli etti. Seçimlerde yapılan tercihlerse maçın ne kadar heyecanlı ve aksiyonlu geçeceğinin sinyalleri veriyordu. Takım mücadelelerine ve gank’lere yönelik yapılan seçimler CDEC’in oyunu erkenden bitirmeyi hedeflediğini gösteriyordu. CDEC’in rakibi Vega ise altın ve tecrübe ihtiyacı duyan Shadow Fiend ve Ember spirit seçimleriyle oyunun başlarında daha geri planda duran taraf olmayı tercih etti.

CDEC beklendiği gibi Spirit Breaker ve Undying’in doğası gereği oyunda rakibi darlayan taraf oldu. Henüz dakika 17’yi gösterirken üç kere smoke gang yaparak rakibini yıpratmayı tercih etti. Diğer yandan orta kulvarda tehlikeden uzak bir şekilde altın ve tecrübe kazanan Vega’nın en genç oyuncusu Noone-‘ın oynadığı Shadow Fiend ve destekçisi Dazzle takım mücadelelerinde iyi iş çıkardı. Oyunun üstünlüğü genellikle CDEC’de olmasına rağmen Vega kazandığı takım mücadeleleriyle rakibine zor anlar yaşattı fakat hepsine rağmen CDEC TI5’in ilk maçından galip gelen taraf oldu.

CDEC Gaming 1-1 Vega Squadron
Turnuvanın ilk serisindeki ikinci maçta VEGA açık ara farkla galip geldi. Dengeli ve çekişmeli geçen ilk oyunun aksine ikinci oyunda hangi tarafın maçtan galip geleceğini tahmin etmek oldukça kolaydı. İlk maçta saldırgan olan, rakibini savunmasız yakalamaya çalışan CDEC, ikinci oyunda rakibi karşısında sürekli geri adım atmak zorunda kaldı.

Vega oyun başında orta ve alt kulvarda üstünlüğü sağladıktan sonra dakika 17’yi gösterene dek rakibinin dört kulesini yıktı. Bu harita üstünlüğü sayesinde rahat bir şekilde altın ve tecrübe kazanan takım, rakibiyle arasındaki farkı iyice artırdı. Harita üstünlüğü sayesinde her seferinde Aegis’i almayı başaran ekip, Aegis’in verdiği güven duygusuyla rakibinin üstüne gitti. İlk ve ikinci seferde barakaları almayı başaramayan ekip üçüncü denemesinde barakaları aldı ve rakibini teslim olmaya zorladı.

CDEC Gaming 2-1 Vega Squadron
Serinin son maçı da ikincisi gibi tek taraflı geçti ve seriden gülerek ayrılan taraf CDEC oldu. Oyunun başında rakibine karşı direnç göstermesine rağmen Vega, oyunun ortalarına doğru dizginleri rakibinin eline bırakmak zorunda kaldı. Harita üstünlüğünü ve görüşü kaybeden ekip, oyun ortalarında güçlü kahramanlardan yana seçimini yapan CDEC karşısında fazla dayanamadı. Takım mücadelelerinin çoğundan zararlı çıkan Vega’nın rakibini durdurmaya gücü yetmedi. Yatırımını oyun sonuna yapan ekip, Phantom Lancer’ın altın ve tecrübe kazanmakta yavaş kalmasıyla da bütün umutlarını kaybetti. Üçüncü maçtan galip gelen CDEC ekibi Wildcard’da üst eleme grubunda kalırken, rakibi alt eleme grubuna düştü.


MVP.Phoenix – Team Archon  1-0
The International bünyesinde yollarına devam etmek isteyen 4 takımdan 2’sinin karşılaşmasında favori olarak görünen MVP.Phoenix, Archon ile mücadele etti. Takımların yaptığı seçimler üzerinden sözlerimize başlayacak olursak MVP.Phoenix temkinli davranarak Phantom Assassin ve Gyrocopter gibi oyunun orta ve ileri kesimlerinde etkili olabilecek kahramanlara yöneldi. Archon ise Viper ve Legion Commander gibi kahramanlara yönelerek rakibine nazaran daha istekli ve oyunu önden koparmaya çalışmak istedi.

Oyuna her 2 taraf da first blood alma amacıyla rünlere yönelerek başladı. Ancak bu hamlelerde başarılı olan taraf Archon oldu ve erken bir avantajla oyuna başladılar. Dağılım olarak orta kulvarda Phantom Assassin ve Viper karşılaşması dikkat çekiciydi. Archon’un özellikle bu kulvarı kaybetmesi bir bakıma takımın can damarlarından birini kesmişti. Beklenmedik bir şekilde Tusk’un kulvardaki aşırı pasif duruşu takımı geriye düşürdü.  12 dakika gibi kısa bir sürede tüm kulvarlardaki varlığını kaybeden Archon, üsse çekilerek kule önü dövüşlerle ayakta kalmayı denedi ancak aradaki farkın kapatılamayacak kadar fazla olması ve rakibin çok iyi bir sinerji ile dövüşlerde üstünlüğü ele geçirmesiyle erken bir yenilgi aldılar.

MVP.Phoenix – Team Archon 1-1
Serinin ikinci oyununda MVP.Phoenix tekrar favori olarak göze çarpsa da Archon ilk oyunda aldığı mağlubiyetten bazı dersler çıkarmış gibi görünüyordu. Öncelikle MVP.Phoenix sırtlayıcısına olabildiğince fazla zaman kazandırarak oyunu tutmak istiyordu. Archon ise önceki oyundaki dizilimini terk ederek oyunun ileri safhalarına yatırım yaptı. Archon’dan gelen Storm Spirit hamlesine karşılık MVP.Phoenix’ten gelen Anti Mage hamlesi oyunun bu doğrultuda devam edip kolay kolay sonuçlanmayacağına işaret eder gibiydi.

İlk oyunla karşılaştırıldığında her iki tarafın da temkinli bir başlangıç yaptığı söylenebilir. Orta kulvarda sürekli bir sürtüşme içerisinde mücadele veren Storm Spirit ve Queen of Pain ikilisinin dalaşında kazanan taraf MVP.Phoenix oldu ve oyuna önde başlayan taraf oldular. Orta kulvarda Queen of Pain’in ezici üstünlüğü karşısında soğukkanlılığını koruyan Archon, sırtlayıcı rolünü Gyrocopter’e verdi ve bu doğrultuda takımı taşıması için ne gerekiyorsa yaptı. Anti Mage’in birçok erken dövüşte bulunmaması ve rakibin Tusk ve Storm Spirit gibi dövüş başlatıcı kahramanlara sahip olmaması dengelerin bir anda eşitlenmesine sebep oldu. Oyunun son dakikaları büyük çekişmeye ve heyecana sahne oldu ve her iki taraf da birbirlerinin üssüne girerek Ancient’ı yok etme yarışına girdiler ancak kazanan taraf Archon oldu ve durumu eşitlediler.

MVP.Phoenix – Team Archon 2-1
İlk 2 oyunda tarafların birer galibiyet alması son maçın kaçınılmaz bir şekilde çok farklı bir atmosferde oynanmasını sağladı. MVP.Phoenix rehavete kapılmadan Templar Assassin gibi oldukça güçlü bir sırtlayıcıya yönelirken Archon Ember Spirit’i seçerek bu hamleye karşılık vermek istedi ancak söz konusu kahramanların karşılaşmasından avantajlı çıkan tarafın Templar olması çok olasıydı. Bunun yanında Archon’un kolay kulvarda Queen of Pain’e görev vermesi de dikkat çekici bir durum oldu. İki tarafın da etkileyici bir performans sergilediği maçta seyir zevki üst düzeydi.

Her iki taraf da maça galibiyet arzusuyla çıktığını oyunun ilk dakikalarından itibaren belli ettiler. Karşılıklı sürtüşmeler oyunun ilk kesimlerinden orta kesimlerine kadar sürdü. Orta kulvarda Templar ve Ember karşılaşması oldukça çekişmeliydi. Üst kulvarda ise her iki taraftan da 3 kahramanın karşılaştığı temposu yüksek ve hareketli bir mücadele vardı. Ancak dakikalar 35’i geçtiğinde artık Naga tek başına tüm kulvarlardaki creep akışını kontrol altında tutabiliyordu ve rakibin bu durum karşısında yapabilecek çok fazla şeyi yoktu. Artık tek çare olan takım dövüşlerinden olabildiğince kârlı çıkmaya çalışan Archon istediğine kolayca ulaşamadı. Templar Assassin’in çok güçlenmesiyle takım dövüşlerinde rakibini tutmakta zorlanan Archon bir yandan da Naga Siren ile uğraşıyordu. Bu noktadan sonra üstünlüğü açık ara farkla ele geçiren MVP.Phoenix galibiyete uzanan taraf oldu ve durumu 2-1’e getirdi.


CDEC Gaming 1-0 MVP Phoenix
CDEC Gaming bugünkü ikinci galibiyetini alarak The International’ın grup aşamasına katılmaya hak kazandı. Wildcard’dan ana etkinlik bileti alan iki takımdan biri olan CDEC, B Grubunda yer alacak.

Takımın önceki seride oynadığı üç maçın ardından oynadığı dördüncü maçtaki Bounty Hunter ve Lion seçimi, oyun başında rakip oyuncuları etkisiz bırakmaya yönelik bir kompozisyondu ancak işler beklendiği gibi gitmedi. Oyun başlarında neredeyse yenilmez diyebileceğimiz kahramanları seçen MVP.phx, ilk safhada yaptığı bu seçimlerden faydalandı ama Templar Assassin’i altın ve tecrübe kazanmaktan alıkoyamadı. Takım mücadelelerinde oldukça güçlü olan MVP ekibi, oyun ilerledikçe altın ve tecrübe kazanmayı ikinci plana bıraktı. Takım mücadelelerinde de gücüne rağmen rakiplerini öldüremeyince gittikçe güçsüzleşti. Oyun başında 9-1 gibi bir skoru elinde tutan ekip bu hataları sonucunda oyundan koptu. Harita üstünlüğünü eline geçiren CDEC ise Aegis’i alarak rakibin barakalarına saldırdı. Birkaç denemeden sonra barakaları almayı başaran CDEC, Roshan çukurunda gerçekleşen mücadelenin ardından rakibinin oyunu bırakmasıyla galip gelen taraf oldu.

CDEC Gaming 2-0 MVP Phoenix
İlk oyunu almanın verdiği özgüven ve Agressif’in etkileyici Gyrocopter performansıyla rakibine pek şans tanımayan CDEC’i önümüzdeki günlerde de izlemeye devam edeceğiz. CDEC serinin ikinci oyununun başlarında rakibinin karşısında zor anlar yaşasa da Gyrocopter’in devreye girmesiyle oyunun üstünlüğünü eline geçirdi. 14 dakika civarında Aegis’i almayı başaran ekip bu avantajı kullanarak harita kontrolüne sahip oldu. Altın ve tecrübe kazanmakta güçlük çeken MVP, rakibinin saldırılarını savunamadı ve CDEC’e ana etkinlik biletini teslim etti.


Team Archon 0-1 Vega_Squadron
Wildcard’ın ikinci serisinin ilk maçı Team Archon ve Vega_Squadron arasında gerçekleşti. Pick/ban aşamasında Witch Doctor seçimi ile bizleri şaşırtan Vega, bu seçiminin meyvelerini aldı. Team Archon ise Shadow Fiend ve 3 roamer seçimi ile daha aktif bir maç sergileyeceklerinin sinyalini verirken, Vega ise Viper-Gyro-Clockwerk ile harita baskısına önem verdiğini gösterdi.

Archon, oyun başı 3 roamer’ı olduğundan dolayı experience olarak geriye düşmesine rağmen Shadow Fiend’e experience kazandırmayı amaçlamıştı. Takım bu yolda başarılı oldu ve dahası, Shadow Fiend harika bir başlangıç yaparak oyun başı 3 kill almayı başardı. İlk kan Vega’ya gitmesine rağmen SF alt koridora yaptığı roamlarla güzel skorlar aldı. Belirtelim, Vega harita üzerinde baskıyı maç boyunca Archon’a hissettirdi. SF’nin iyi bir early game geçirmesinden sonra kahramanı durdurmayı başaran Vega, bundan sonra harita baskısını iyice arttırdı. Üç koridordan da spontane ittiren Vega’nın Tier 2 kulelerini alması uzun sürmedi. Vega’da mükemmel bir oyun geçiren Clockwerk, oyunun belirli bir süresinden sonra item olarak çok öndeydi. Oyunun 28. dakikasında rosh alan Vega, ardından 2 pick alarak Archon’un base’ini ele geçirdi. Vega’da Clockwerk ve Gyrocopter harika işler çıkartırken Archon maç boyunca pasif kalmalarının bedelini maç kaybederek ödedi.

Team Archon 0-2 Vega_Squadron
Serinin ikinci maçında ise Vega’nın erken safhadan itibaren baskısını hissettirdiğini söyleyebiliriz. Viper, Queen of Pain’i koridorda tamamiyle domine ederken ilk kan da Vega’da Anti Mage’e gitti. Üst koridorda ise Tier 1 aldıktan sonra koridordan ayrılan Sand King, koridoru Anti Mage’e bırakarak kahramanın free farm almasını sağladı. Vega’nın amacı Anti Mage üzerinden oynamak gibi gözükse de Sand King de harika işler yaptı.

Maç boyunca Archon harita üzerinde pick ararken Vega buna karşılık sürekli olarak Archon üzerinde baskı kurmaya çalıştı. Dahası Vega istediği kill’leri bulduktan sonra bu baskıyı kulelerde hissettirdi. Archon takımı dakika 20’de denedikleri smoke gank’te başarılı olamadılar, üzerine de 1 kişiyi çıkan kavgada kaybettiler. Takımda Ursa’nın bulunmasını avantaja çevirmek isteyen Archon, Rosh aldı. Ne var ki Rosh aldıktan sonra Vega ile savaşmak zorunda kalan takım, 2 kişiyi kaybetti. Kaybettikleri kahramanlar arasında Aegis’i alan Ursa’nın da bulunması, Archon’un bu kavgadan oldukça zararlı çıkmasına neden oldu. 23. dakikada takım savaşını kazanan Vega, bu avantajı Tier 2 alarak kullandı. Önce top’a, ardından mid’e, ardından da bot’a baskı uygulayan takım, Archon’a göz açtırmadı diyebiliriz. Archon’un maç boyunca yapabildiği Vega’yı oyalamak ve split push yapmaya çalışmaktı. Vega’nın bu baskıyı devam ettirmesi sonucunda maç, Vega’nın galibiyetiyle sonuçlandı. Vega takımında Sand King’i oynayan Mag, harika işler çıkardı. Dagger’ı aldıktan sonra inanılmaz mobil olan oyuncu, haritayı Archon’a dar etti. Archon’un Ursa kumarı da kesinlikle işe yaramadı. Ursa 20. dakikadan önce inanılmaz etkili bir kahraman. Bunu yapması için Dagger alması gerekiyordu fakat early game’de çok fazla öldü ve dolayısıyla çok geriye düştü. Archon’un problemi ise iyi laner kahramanları alamamasıydı.


MVP Phoenix 0-1 Vega Squadron
Seriden galip gelenin The International’a giden son bileti kapacağı bu seride Vega 1-0 öne geçti. MVP.Phx bu maçta yaptığı seçimlerin kurbanı oldu. Etkili sersemletme veya etkisizleştirme yeteneği bulunmayan ekip, takım mücadelelerinden zararlı çıkan taraf oldu. Zaten güçlü kahramanları seçen Vega; Dark Seer ve Wİnter Wyvern kombinasyonunu iyi bir şekilde kullanarak rakibine şans tanımadı. Takım mücadelerini kazanarak üstünlüğü eline geçiren ekip, oyun sonuna kadar bu avantajı koruyarak harita üstünlüğünü elinde tuttu. Rahat bir şekilde Aegis alan Vega, takım mücadelelerinde bir şansı olmayan rakibinin üstünden geçti

MVP Phoenix 1-1 Vega Squadron
Wilcard’ın son serisinde ikinci maçı MVP kazandı. İnanılmaz mücadelelere tanıklık ettiğimiz bu galibiyetle beraber ana etkinliğe katılacak son takım da üçüncü maça kaldı. Durumu 1-1’e getiren MVP bir önceki maçtan ders alarak oldukça güçlü seçimler yaptı. Io-Bristleback kombinasyonuyla oyun başında ipleri eline alan takım, mücadelelerde oldukça güçlüydü ve Bristleback hızlı bir şekilde altın ve tecrübe kazanarak takımını sırtladı. Diğer yandan Vega yaptığı seçimlerle hasar vermekte zorlandı. Dazzle gibi can yenilemesi sağlayan bir destekçiye sahip olmalarına rağmen rakibi karşısında dayanmakta güçlük çekiyorudu. 22. dakikada üst barakalarını kaybeden Vega, birkaç savunma çabasında bulunarak MVP’yi püskürttü ve Aegis’i aldı. Bu dakikadan sonra güçlenmeye başlayan Ember Spirit sayesinde Vega oyuna tekrardan tutundu. Heyecanlı mücadelelerin ardından oyun üstünlüğü takımlar arasında gidip geliyordu fakat çekişmeli geçen son dakikalarda gülen taraf MVP oldu.

MVP Phoenix 2-1 Vega Squadron
Ana etkinlikte göreceğimiz son takımın belli olacağı maçı MVP.phx kazandı ve takım A grubundaki yerini aldı. Oyunun ilk dakikalarında alt ve üst kulvarlarda üstünlüğü kaybeden MVP karşılıklı kill’lerle durumu dengelemeyi başardı. İyi oynadıkları kombinasyonun peşinden giden ekip Io-Bristleback kombinasyonundan sonuna kadar faydalandı. 17. dakikada Aegis’i alan MVP.phx takım mücadelelerinde daha üstün olan taraftı. Bu üstünlükten faydalanan takım, altın ve tecrübe kazanma konusunda rakibine fark atınca, Vega’nın MVP karşısında dayanacak gücü kalmadı ve The International rüyasına veda etmek zorunda kaldı.

editor
Oyuncuların buluşma noktası!

2 Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir